De Maasmeander – OssDatum:
18 juni 2022
Naam:
De Maasmeandertocht
Organisator:
Plaats:
Oss e.o.
Aantal km’s:
30
Duur ±:
6,5 uur wandelen + 2 uur koelen, m.a.w. het was HOT!!!
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Soms denk ik uren na en heb ik nog niks op papier, een andere keer bereik ik precies hetzelfde binnen 5 minuten.

Uitspraak: Herman Finkers.

Dorp van paardenliehebbers?

Mooi, ……. MAAR AFBLIJVEN !!

Vandaag weer op bezoek in Oss bij ‘De Osse Maaskant’. Een weekend vol met sportieve wandelactiviteiten zoals ‘n kennedymars, ‘n nachttocht en ‘n tweedaagse wandeltocht. Daarnaast kon je ook hardlopen, steppen, thriathlon, me-moveren en inline skating, m.a.w. druk zat. Voor mij werd het de 30 km wandelen op de zaterdag.
De weerberichten gaven een mooie dag aan; mogelijk wat te warm, maar we zien wel.
Rond halfacht de auto buiten het centrum geparkeerd (gratis), de start-/finishlokatie opgezocht, de routebeschrijving in ontvangst genomen, de elektronika opgestart en gereset. Uiteindelijk ga ik 07.50 uur op pad. Ik had al gezien dat hele stukken van de route me bekend zouden voorkomen. Alleen al dit jaar drie keer de omgeving daar “onveilig” gemaakt.
Vanuit Oss gaat het al slingerend over de polderwegen richting het dorpje Oijen. Het is heerlijk koel en binnen mijn gezichtsveld kan ik zo om en nabij de twintig wandelaars over de polderwegen zien wandelen. Na 6 km passeer ik “De Schaapskooi”, een horeca die vandaag helaas gesloten was.
Op 8,5 km komen de wandelaars aan in het gemeenschapshuis van Oijen. Hier worden mijn twee waterflessen gevuld met koel drinkwater. Mijn voornemen om op 10 km mijn lunchpauze te houden, weerhoud mij om hier al te gaan rusten. Onderweg passeer ik de – voor mij inmiddels bekende – uitzichttoren met zicht op de Hemelrijkse Waard; een prachtig natuurgebied.
Op 11 km, op het eind van de waterzuivering vind ik een lekker plekje om te lunchen in de schaduw van hoge populieren. Na een kwartiertje is mijn interne rustpauze voorbij, dus het lijf gaat weer op pad. De Lithoijense Dijk wordt kort bewandeld voordat we linksaf slaan richting Teeffelen. Hier treffen we het eerste waterpunt aan, bemand door een vader en zijn kinderen. Ik doe mijn halsdoek af en sop deze in een zinken teil met heerlijk fris water, waarna hij weer om de nek gaat. “Kijk,” zegt de vader, “zo doen wandelaars dat om koel te blijven.” Een beetje verpoptzakt bekijken de kids het geheel.
In Teeffelen vinden we na 600 meter de tweede plek om bij te komen; een verzorgingspunt van de lokale Jeu des Boulesclub. Hier ga ik genieten van mijn eerste kop koffie. Na deze verwennerij stap eek na 10 minuten weer op. Het wordt warmer.
Na 1 maal rechts- en 1 maal linksaf belanden we op de John F. Kennedylaan, een drukke weg van Oss naar Lithoijen v.v.. Geen bomen, geen schaduw en een zon die zich van zijn ‘beste’ kant laat zien. ‘n Dikke kilometer fietspad waar een koperen ploert boven op je bol brandt. We zijn inmiddels halfweg. Op zeker moment gaan we de buitenwijken van Oss in. Ik vind een mooi schaduwrijk plekje waar ik even op verhaal kan komen.

“Kruip-door, sluip-door paadje.

Waterpomp en kerk in Geffen

Vanaf hier gaat het de westelijke rand van Oss doorkruisen. Het is best mooi. Op zeker moment loop je op een smal paadje langs een sloot, waarbij je links en rechts tussen het nog groene riet loopt. Een heel aparte ervaring.
De rust bij RKSV Margriet ga ik voorbij; het marcheert lekker. Voorbij de overweg Oss-Rosmalen gaat het richting Geffen. Links van mij zie ik een mooi groen sportveld in de schaduw. Met nog 10 km voor de boeg is dit een mooie plek om even languit in het gras te genieten van passerende wandelaars.
Het volgende traject gaat richting Geffen. Vlak voor Geffen nog even genoten van een pappa met dochter die aan het jeu des boulen. Uiteindelijk komt de wandelaar terecht komt in het café Govers. Hier wederom mijn watervoorraad helemaal bijgevuld. Na gedane arbeid gaat de tocht verder, nu richting Oss, de thuishaven. Ik hou nog ergens een drinkpauze, zie hoe de jeugd zich vermaakt aan of in de Geffense Plas en passeer – net als vorige tochten – de kinderboerderij. Op de route, voorbij de boerderij, is een zandbak met banken in de schaduw. Een vertrouwde plek om weer te rusten en te drinken; vanaf hier nog zo’n 2,5 km te gaan. In het centrum rond de finish is het behoorlijk druk. De voorbereidingen voor de kennedymars zijn in volle gang. Bij de EHBO laat ik me nog even checken: alles oké en na een beker water met een shot dextrose ga ik op zoek naar de auto. Bij aankomst blijkt dat ik die vanochtend op de verkeerde plek heb geparkeerd; hij had globaal de hele middag in de zon gestaan, terwijl er voldoende bomen stonden. Volgende keer dus beter opletten.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.