Lithse WandeltochtDatum:
15 mei 2022
Naam:
Lithse Wandeltocht
Organisator:
Plaats:
Oss
Aantal km’s:
25 (van de 30)
Duur ±:
6 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

(Wordt nog aan gewerkt.)

De “Hoofdstraat”; smal, maar heerlijk rustig!

Prachtige vergezichten.

Vandaag een leuke tocht met veel fraaie vergezichten en mooie kleine straatjes. Nog vóór ik in Lith ben, zie ik al borden langs de weg om te waarschuwen voor wandelaars. Maar helaas, geen bord gezien richting de nieuwe startlokatie en dus rij ik Lith en Lithoijen helemaal voorbij. Bij het watersportcentrum Jan de Groot toch nog eens goed op de kaart kijken, de gps ingesteld en warempel, ik moet weer 7 km terugrijden richting de start.

Enfin, rond 09:45 uur verlaat ik uiteindelijk het startlokaal en ga op pad. De eerste km’s gaan door de oude kern van Lith; straatjes van plusminus 1 bolderkar breed maar wel echt om van te genieten. In Lithoijen bij Café/Bakkerij Het Centrum is de eerste rust. Maar om al te gaan rusten na 5 km, …. dus niet. Vanaf boven op de dijk zie ik onder al de wandelaars terglopen; die hoeven nog maar 5 km te gaan. Ik heb nog 25 km voor de boeg.

De weg naar Oijen, het eerstvolgend dorp, is mij wel bekend van eerdere wandelingen. En ook al staan de bomen en de struiken goed in het blad, wat achter deze groene wal verscholen ligt is goed te ruiken: de rioolwaterzuiveringsinstallatie ‘Oijen’. Op het eind van deze polderweg gaan we bij de uitkijktoren Oijense Benedendijk  rechtsaf richting Oijen. Hier had ik een rustpost verwacht in ‘t Hart van Oijen, maar vandaag dus niet. Ik volg de dijk en krijg een onzeker gevoel; weinig pijlen te zien. “Heb ik er eentje gemist?” De volgende rust is in Oijen in de “Café zaal de Schutskooi”, maar Ooijen zijn we al lang voorbij!

………… en onderwijl las ze ook nog de krant!

Uiteindelijk navraag gedaan bij een boerin die de was aan het ophangen was. “Je moet nog verder lopen, 2e straat rechtsaf en op het eind linksaf.” En inderdaad, na 1,5 km bereik ik de Schutskooi. Hier geniet ik van een kop koffie en mijn lunchpakket. Na voldoende rust te hebben genoten en na een kaartstudie, gaat de route de polder in. Aangekomen bij een sloot gaat het rechtsaf, een onverhard pad langs de waterkant. Het is inmiddels 1 uur en de zon doet goed zijn best. Gelukkig duurt het maar 1,6 km, waarna we weer een mooi fietpad mogen bewandelen.

Benieuwd hoe het er uitzag op 19 juni 2021? Ga naar het fotoalbum.

Aangekomen op de plek waar ik vanochtend rechtsomkeer heb gemaakt (ik kon de start niet vinden), gerust in een schaduwrijk plekje. Al 20 km gehad, resten er nog 10. Vanaf hier is de kortste route naar de finish 5 km. Wetende dat enkel polderwegen mij nog te wachten staan in de officiële 30km-route, besluit ik om de route linea-recta naar het finishlokaal te nemen. Mijn ervaring bij wandeltochten aan een rivier is, dat de helft van de tocht door de mooie dorpjes gaan met mooie vergezichten. De tweede helft voert vaak door polders en rechte wegen; je moet tenslotte weer bij de start uitkomen. Dat rechte spul met kaarsrechte wegen waar je al op 10 km afstand de finishvlag ziet hangen, is nu niet echt mijn ding. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

In Lithoijen op het Marktplein hou ik mijn laatste rustpauze en geniet van de rust op het dorpsplein, vroeger de oude start- en finishlokatie. I.v.m. feestelijke activiteiten was de start-/finish verplaatst buiten het dorp.  Uiteindelijk kom ik weer uit op de Maasdijk en na 2 km kan ik me afmelden in het – voor deze keer – aangepaste finishlokatie.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.