53e Lentetocht, DongenDatum:
23 april 2023
Naam:
53e Lentetocht
Organisator:
Plaats:
Dongen
Aantal km’s:
31
Duur ±:
7,5 uur incl. 1,5 uur rusten en genieten
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Mooi zitje . . . . . . . . . mooi weer!

Vandaag dus gewandeld in Dongen bij W.I.K. aka Willen Is Kunnen. Voor de eerste keer hier de omgeving “onveilig” gemaakt. Bij andere tochten vaak wandelaars gespot met een shirt van W.I.K. Werd dus tijd om hen met een bezoekje te vereren. Eén minpuntje heb ik gevonden en dat je als lezer wel zal opvallen.

Bij de start kreeg ik maar 1/3e van de route. Bij de eerste caférust in Teteringen werd dit deel van de route ingenomen in ruil voor het tweede deel. Bij de tweede caférust werd dit ook weer ingenomen  en kreeg ik het laatste deel van de route. Bij de finish werd dit formulier óók weer ingenomen m.a.w., een chronologisch verslag a.d.h.v. de routebeschrijvingen zit er niet in. Het weer en de route zelf was echt om van te genieten. Voor mij de eerste keer in deze omgeving van Dongen, afgezien van het schampen van de gemeentegrens tijdens de 80 van de Langstraat.

Vanuit de start en een oversteek van het kanaal gaat de route de bossen in. Na zo’n 3,5 km kwam een hele groep wandelaars terug met een blik van ‘we zijn de weg kwijt’. Gelukkig was dit maar van korte duur. Dat moest ook wel want ik had geen slaapzak bij me. Nadien was dit dan ook de enige grote ‘verkeerd begrepen’ aanwijzing. Misschien een tip voor de routebouwer, plaats de afstand tot volgend punt niet helemaal achter op de regel maar   ergens vooraan. Dat leest gemakkelijker.

. . . . . . . daar zijn ze weer!

Na ongeveer 5 km is daar de eerste wagenrust. Genoten van een lekkere bak koffie. We vervolgen de zwerftocht door de bossen, steken de A27 over en via de Cadettenkamp en de Valkenstraat wandel ik Teteringen binnen. Na een leuk gesprekje met een actieve tuinierder in zijn voortuin, bereik ik de rustpost/restaurant “By Tater”. De eerste 13 km zitten erop. Met een lekkere bak koffie en een nieuw routepapier ga ik op het terras een aanslag plegen op mijn voedingsvoorraad in mijn rugzak. De zon is zwakjes en de wind soms frisjes.

Hoog . . . . en vaak droog.

Na de rust op weg naar de laatste rust, ‘t Haasje. Na nog geen 400 meter kom ik Anja en Henny tegen. Het blijkt dat ze helemaal verkeerd waren gelopen op de 40 of 50 km; daar wil ik vanaf zijn. Een leuk maar kort weerzien; zij naar ‘By Tater’, ik op weg naar de finish. Voor de afwisseling ga ik niet ‘over’ de A27 maar ‘er onder door’. Uiteindelijk kom ik op een grote zandvlakte met een viertal roestbruin stalen zitkruisen. De drinkwatervoorraad raakt op, maar bij het restaurant Beum is een vriendelijke dame die mijn drinkflessen weer vult.

De aanwijzing op het routeformulier: ‘Op einde afzetting links af.’ Maar daar moest je wel 1,6 km voor wandelen. Gelukkig stond halverwege een uitzonderlijke hoge bank, waar vandaan je een mooi uitzicht hebt over een gebied met veel waterplassen, beter bekend als ‘De Leemputten’. Na de 1,6 km mag ik linksaf de bospaden weer op. Hier word ik bijgehaald  door Henny en Anja, maar voor korte duur. Op een splitsing moet ik linksaf, de beide dames gaan rechtsaf.  Nu volgt een taai stuk over een smal bospad, dwars door het dennenbos: “pad volgen, bij kruising bospaden rechtdoor” en dat ging zo 5 keer.

De dames.

Gelukkig komt een eind aan de bospaden een kan ik via de achteringang het vakantiepark “Haasje over” op zoek naar de laatste controlepost. Het is nog een aardige tippel, maar uiteindelijk gevonden. Uit de zon, op het terras ga ik de restanten van mijn lunchzak wegwerken. Ik heb nog zo’n 4 km te gaan. Even later komen ook Henny en Anja binnenwandelen en schuiven aan. Uiteraard gaat het gesprek o.m. over de aankomende 4Daagse: voor mij dit jaar geen uitdaging. Ik ga niet naar Nijmegen. De prijs voor dit wandelfestijn en de te maken reiskosten tesamen gaat me € 195,00 kosten. Dat ga ik dus niet doen. Al in 2020 – het 1e Coronajaar – heb ik mijn eigen 4Daagse rondomHeusden  in elkaar geknutseld: 4x 30 km – mijn afstand – en dat is me heel goed bevallen: vroege start om 06.00 uur, geen drukte, plek zat bij de ‘rustposten’, wat wil je nog meer.

“Pallets! Wie maakt me los? “

Maar ook aan deze overwegingen komt een eind, want de laatste 5,6 km’s van deze lentewandeltocht vragen om aandacht. De dames blijven nog even hangen; ik verlaat het Haasje. De laatste kilometers gaan (weer) door het bos en tenslotte een fabrieksterrein aan het Wilhelminakanaal. Voor vandaag was dit een mooie afwisseling van al het dennengroen. Palletfabrieken met torenhoge stapels spiksplinternieuwe pallets in diverse kleuren en daartussen een afvalverwerkingsbedrijf met metershoge bergen (ge-)sloop(-t)-hout. Een groter contrast is haast niet denkbaar.

Via een fietsbrug kom ik aan de overkant van het kanaal en dan is het nog maar zo’n 600 meter tot de finish. Het lokaal is vrijwel verlaten, enkel wat dames van de administratie wachten op de laatste binnenkomers. Ook hier raak ik mij laatste routepapiertje kwijt. Zo, deze 30-km wandeltocht zit weer in de pocket; zat genoeg te zien en van te genieten.

W.I.K., bedankt.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.