Dekenale Wandeltocht voor MalawiDatum:
21 maart 2015
Naam:
Dekenale Wandel- en Fietstocht
Organisator:
Plaats:
Nieuwkuijk
Aantal km’s:
40
Duur ±:
8 uur, 8 min. en 22 sec.
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Krantenknipsel

Het lokale dekenaat organiseert de jaarlijkse fiets- en wandeltocht met als doel de FloJa Foundation. Maar om eerlijk te zijn is dat niet mijn motivatie. Lekker op de fiets naar de start is weer eens wat anders. Als ik rond 07.30 uur wegfiets, is het nog erg stil op straat. De viskraam wordt gelukkig nog opgebouwd – de inhoud is niet mijn ding – maar in het startlokaal is men al gereed voor de ontvangst van de lopers. Met een kop koffie bekijk ik de Derdewereldmarkt die hier is opgebouwd. Ook niet-lopers kunnen nu de stichting steunen.

07.50 Uur ga ik op pad met een stempelkaart. Op elke post ontvangt de wandelaar een letter. Op het eind geven alle letters een woord dat iets te maken heeft met het doel van de vastenactie.

Dit jaar heeft men de route verlegd en gaan we op het eind meer westwaarts richting Waalwijk. Ik passeer weer de viskraam, die nog niet actief is. Na 1,4 km is al de eerste stempelpost in de inmiddels gesloten kerk. Twee dames draaien hier de post in het koude gebouw en met een peperkoek in de hand wens ik ze veel sterkte en warmte toe. Dan kun je beter gaan wandelen.

De volgende post verschijnt al weer na 2,4 km; het parochiezaaltje in Vlijmen Dorp. Hier brandt de verwarming en zitten enkele fietsers aan de koffie. Met een stempel en een appel ga ik verder. In Haarsteeg in het parochiezaaltje wacht een chocolade-eitje om te worden verorberd. Ook hier twee dames die de wandelaars en fietsers verwelkomen en zorgen voor de koffie.

Na dit korte bezoek gaat het richting Hedikhuizen. In de verte snelt een brandweerauto richting Heusden. Heel voorzichtig begint er water te vallen vanuit de lucht; te weinig om het als een regenbui te betitelen, maar genoeg om de paraplu bij de hand te hebben. Via het fietspad langs de Haarsteegse Wiel. Hier heeft de boomzager flink huis gehouden. Hele stukken langs het water zijn flink gekortwiekt. Her en der zijn nog de resten van de machtige bomen te zien.

Midden in Hedikhuizen staat de ook inmiddels gesloten kerk. Gezien de diverse opstellingen in de verbouwde kerkruimte, heeft het iets weg van een instructieruimte van een installatievakschool. Met stempel en een gesmeerde peperkoek voor onderweg ga ik verder.

Maart 2015

Maart 2013

Vlak voor Herpt passeren we een oude vervallen boerderij. Elk jaar is er wel iets ingestort. Dit jaar is een groot deel van het dak naar beneden gekomen. Naar mijn gevoel is de hele tent nu echt rijp voor de sloop. Jammer. Bij een naburige boerderij is de brandweer druk in de weer, ondanks dat er geen grote rookpluimen te zien zijn. Het zal wel nodig zijn geweest.

Met een groepje wandelaars, waaronder enkele bekenden, vallen we het parochiezaaltje in Herpt binnen. Onder het toeziend oog van de jongste bediende worden de stempelkaarten voorzien van de gewenste letter en gaan we door, gezien de krappe ruimte. Bij de volgende post is meer ruimte om te lunchen.

Bij het verlaten van Herpt begint het nu echt te regenen. Op en smal fietspad geeft een paard problemen met het zien van mijn paraplu. Als deze is ingeklapt en ik stil blijf staan, komt het paard met zijn berijdster tot rust en passeren we elkaar zonder problemen. In Heusden houd ik een lunchrust, ondanks dat ik nog niet op de helft zit. Er zitten nu zo’n 15 km erop. Hopelijk is het na de lunchpauze droog.

De kop koffie smaakt goed en het is er erg gezellig. Daar het voor veel wandelaars ook een mooi moment is om te gaan lunchen, wordt het steeds drukker. Tijd dus om op te stappen. Elshout wacht.

Lang, ……. heel lang!

Wat nu volgt is een lang, saai stuk langs een verkeersweg, dat eindigt in het gemeenschapshuis van Elshout. Hier wordt een heerlijke kop tomatensoep in de aanbieding gedaan en die laat ik me lekker smaken. Het wordt er goed druk, daar het buiten weer zachtjes begint te regenen. Vlak na de rust slaan de 25-kmlopers linksaf, de veertigers gaan rechtdoor.

De komende zes kilometers hebben een hoog 80vdLangstraat-gehalte: helemaal door Elshout, naar het Halvezolenfietspad helemaal door naar Waalwijk, voorbij het RKC-terrein. In de Antoniuskerk is de rust. Met koffie en stroopwafels is het goed toeven. Inmiddels is wel te raden welk woord op de controlekaart verschijnt: z – o – n – n – e – s – c – h –  .  De laatste twee posten zullen wel een ‘y’ en een ‘n’ opleveren.

De weg naar post Drunen is ook heeeeeeel bekend. In de winter doorkruisen we met een wandelgroepje 2x per week de straten van Drunen. Hier wordt de ‘y’ gestempeld, waarna ik gelijk doorga naar de finish. Ik heb nog krap één uur te gaan voor 6,2 km, m.a.w. stevig doorstappen.

Na 8 uur, 8 minuten en 22 seconden kom ik bij de finish aan. Het laatste stuk toch nog iets teveel geslenterd, ondanks dat dit deel van de route bijna wekelijks wordt gelopen. Jammer, missie niet geslaagd. Niet dat ik er minder om slaap!

En dat voor zo’n € 5,00 !

In het finishlokaal, waar het gezellig druk is, wordt zowel de stempelkaart als het boekje gestempeld. Buiten wacht de fiets; het opstappen gaat iets moeilijker dan vanochtend. Onderweg moet de versnelling erin; zo snel mogelijk de viskraam voorbij. Het afstappen thuis verdiende ook niet de schoonheidsprijs, maar uiteindelijk ben ik zonder ‘kleerscheuren’ gezond en wel aangekomen.

De afwisseling in de route was een goed idee, al mogen ze volgend jaar weer wisselen. En ja, de vrijwilligers en verzorging was helemaal top. Om de hele dag in een koud parochiezaaltje moeten zitten ………… laat mij dan maar aan de wandel.

Organisatie, vrijwilligers, EHBO’ers, allemaal dank voor deze prettige tocht.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.