Prachtige tocht met prima weer


sticker
Datum:
12 april 2015
Naam:
55e Schijndelse wandelsportdagen
Organisator:
Plaats:
Schijndel
Aantal km’s:
42
Duur ±:
8 uur en 3 kwartier
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

De startlokatie

Het weekend van 11 en 12 april zou een goede gelegenheid zijn voor een dubbele trainingstocht ter voorbereiding van de N4D: een tweedaagse tocht in Drunen en een tweedaagse in Schijndel. Maar daar heb ik dit jaar geen gebruik van gemaakt en bleef alleen de 12e over.

Nu was de keus Drunen of Schijndel. Drunen met zijn zandvlakten en bospaden worden nog wekelijks door mij bezocht. En vroeger heb ik daar ook menige oefening doorgebracht tijdens de opleidingen van dienstplichtige militairen; m.a.w. Schijndel leek me wel wat. Rond 07.00 uur draai ik de laatste parkeerplek op naast het starlokaal. Dichterbij kon haast niet. Binnen is het nog erg rustig, enkel een paar bekende gezichten zitten al te wachten op het startschot.

Voor € 2,00 sta ik te boek als een wandelaar op de marathon-afstand 42 km. Zou het toeval zijn dat in Rotterdam ook een marathonloop wordt gehouden? Klokslag 07.30 uur mogen we met een routebeschrijving op pad. Daarnaast is de route ook goed ‘bekleurd’, een rood vierkant bordje = rechtsaf, een geel = linksaf en een wit bordje = rechtdoor. Ikzelf vind dit een prima systeem. Je ziet al van verre aan de kleur welke richting je opgaat.

Voorbij de buitenwijken en het fabrieksterrein van Schijndel gaat het zuidwaarts langs de (voormalige) vuilnisbelt Vlagheide. Zou daar ook van mij een “footprint” liggen? Via mooie, rustige wegen en paden en de noordrand van St. Oedenrode komt de eerste rustpost in zicht. Maar omdat die op 11 km ligt en ik dat nog te vroeg vind, ga ik deze post voorbij. Onderweg knabbel ik rustig aan mijn lunch in mijn knapzak.

‘Aireal’ view op de route

We komen nu terecht in het stroomgebied van de Dommel. Mooie kronkelende vergezichten. Onderweg passeer ik een uitkijktoren die ik bij een vorige wandeltocht ook al eens heb beklommen. Ook nu wil ik het landschap van boven kunnen bekijken. Ergens in de ‘middle of nowhere’ in een kapelletje steek ik een kaarsje aan voor de afgelopen 45 jaar. Onderweg passeren we de stiltetuin ‘De Eschdonck‘ . Omdat dit deel van de route alleen  door de 42-kmlopers werd belopen was het i.d.d. heerlijk rustig.

Na een moment van twijfel of ik nog wel op de route zat, werd uiteindelijk mijn eerste rust bereikt. Er zijn nu 28 km weggewerkt onder een kraakheldere hemel, waar de zon het allemaal nog feestelijker maakt. Na de rust gaat het verder langs de oevers van de Dommel. We draaien links om het dorp Gemonde, een bekende omgeving bekend van de Heinekentocht. Op de wegen wordt stevig rondgereden met luxe en/oude voertuigen als onderdeel van een rally. Het mb-bestuurdersgehalte is vrij hoog. (mb – Marlboro-jeep, mb – Mercedes-Benz jeep, mb – multi-role jeep, mb – mooie bestuurder, mb – mijn baby, mb – mijn bewegen)

De laatste rustpost

Mijn tweede rust – gelegen op 33 km – herbergt bij aankomst nog 5 wandelaars van de 42 km. Maar al snel gaan zij op pad en blijf ik achter bij de postbezetting. Het is er goed toeven in de schaduw van een grote carport. Hier hoor ik dat uiteindelijk aan de 42km-route maar 18 wandelaars hebben deelgenomen. Teleurstellend voor de vrijwilligers, voor mij genieten van de rust. Achter mij zijn nog 6 lopers op de route.

Rond 14.45 uur vertrek ik voor de laatste 9 km. De route gaat nu zigzaggend door de landerijen richting Schijndel. Van wandelaars geen spoor, of het moeten de schoenafdrukken zijn op de zandpaden. De laatste km ‘s gaan door de buitenwijk van Schijndel. Ondanks de zondagsrust wordt er flink geklust. Het is er dan ook een prima dag voor. En dan staan we rond 16.15 uur weer voor de start. Binnen is het erg verlaten, afgezien van de 5 wandelaars die voor me liepen.

Met een colaatje wordt de tocht nog even herhaalt, waarna ik moe maar voldaan huiswaarts keer. Ik ben blij met mijn keus om naar Schijndel te gaan. Voor volgend jaar zeker de moeite waard. Dank aan de organisatie en de vrijwilligers voor deze mooie dag.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.