Corona4Daagse – dag3Datum:
20 juni 2020
Naam:
Corona4Daagse, dag 3
Organisator:
Plaats:
Vlijmen-Hedikhuizen v.v.
Aantal km’s:
30
Duur ±:
7,5 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

De oude boerderij

Vandaag lopen ik ‘tegen de klok in’. Rond 06:40 uur verlaat ik mijn homestede. In de buurt is het nog doodstil. Enkel een hond laat met tegenzin zijn baas uit.  De eerste foto in het album is een plaatje van een van de oudste boerderijen hier in de omgeving. Hij stamt uit midden 18e eeuw. Vanuit het dorp gaat het via het fietspad richting Den Bosch, maar nog net vóór de brug over de autoweg gaat het linksaf via een grasgroene dijk langs de autoweg. Dit was geen slimme zet daar het bermgras  nog kletsnat was van de ochtenddauw. Normaliter geen probleem met waterdichte schoenen, maar die van mij hebben elk 2 lekkages in het bovenlee . .ehhh . . bovenplastic.

Wel geeft deze berm een mooie kijk op een aantal prachtige bloemen. Ik weet totaal niet wat ze zijn, maar ’t is wel indrukwekkend. Gelukkig kan ik weldra de berm inruilen voor een fietspad; dat loopt een stuk beter. In een mooi laantje langs een sloot staan uitzonderlijke bomen met een nóg bijzondere bast. Als je niet beter weet, zou het een foto van bergketen op Mars of Saturnus kunnen zijn.

Shit, dat heb ik weer !!

Nadat we de Dieze zijn overgestoken, gaat het linksaf richting kasteeltje Meerwijk; voor sommige lieden een bekende naam. Maar zoals beloofd: “Wat gebeurde in Meerwijk, blijft in Meerwijk!”. Na een niet al te oud ophaalbruggetje volg ik het Diezekanaal richting de sluis van Engelen. En waar ik al een vermoeden voor had, een grote tanker die ik al voorbij was gewandeld, vertrok richting de sluis. Met net voordat ik de sluisbrug wil oversteken, . . . . . . . . . . . . .  gaat de brug open. Zo zie ik de tanker de sluis binnenvaren.

Net buiten Bokhoven boven op de dijk staat een bank mij vragend aan te kijken. Ik kan de blik niet weerstaan en neem – na zo’n 11 km – graag zitting op de bank. Een prachtig uitzicht valt mij ten deel, evenals mijn lunchpakket. Na een ruime pauze ga ik weer op pad. De 5 km die nu volgen worden gekenschetst door prachtige vergezichten, schapenkeutels, fietsers, 2 hardlopers en uiteindelijk een getuige van een bijna-ongeluk te water.

De “onverlaat” gaat ervan door!

Het veerpont van het Bernseveer was bezig met zijn overtocht van noord naar zuid. Vanuit het westen kwam een plezierjachtje onder de zuidoever aanvaren. Het pont, inmiddels halfweg, liet zijn scheepshoorn op zeken moment continue horen. De kabels van het veer aan de zuidoever stonden waarschijnlijk al strak; het plezierjachtje gaf geen krimp. Gelukkig liep het goed af en was ik blij dat ik niet in de stuurhut van de schipper zat; slecht voor mijn oren.

Nadat vesting Heusden is geschampt, ga ik op zoek naar een rustplek in het dorpje Herpt. De speeltuin was helemaal leeg; men had al op me gerekend. Na een kort oponthoud wordt het begin van het “Ommetje Hedikhuizen” gevonden. Diverse lopers van de Bossche 100 hebben hier mooie herinneringen aan. Het ommetje voert de wandelaar door de diverse weiden met koeien, over een “paadje” dat met twee schrikdraden is aangegeven. Hier krijgen je enkels het aardig te verduren. Aangekomen op een asfaltweg verlaat ik het ommetje om weer normaal te kunnen asfaltstappen.

Onderweg zie ik een wielrijder aan, zittend in de berm. In eerste instantie denk ik dat hij zijn fiets is verloren, want die zie ik helemaal niet. Maar dan blijkt dat zijn buitenband is gescheurd en dat hulp onderweg is. Zijn wielermaten zijn al weer door. Heb nog even met hem gepraat, maar bij het arriveren van de hulp, ga ik weer door.

“Moet ik helemaal hiervandaan starten?”

In De Hoeven – De Leukste Straat van de 80 van de Langstraat – staat langs de kant van de weg een hele verzameling “Santiago de Compostella” relikwieën. Terwijl ik bezig ben om e.e.a. te fotograferen, komt de eigenaar naar buiten voor een praatje. Hij vertelt dat hij al diverse keren naar Santiago is wezen lopen.   Een bijzondere man met heel veel ervaring.

Van hieruit is het niet ver meer. Nog twee rotondes, ’n kerkhof, de nieuwbouwbuurt ‘Het Geerpark’, een tunnel en ik ben thuis. Door het prettig gebruik van de app “ Locatieradar ” (zowel voor Android al iOS), staat mijn egaa mij al op te wachten op het tuinpad; neen, niet van mijn vader!

En neen, ik heb geen relatie met Locatierader.nl.  😉

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.