OpeningswandeltochtDatum:
08 maart 2020
Naam:
Openingswandeltocht
Organisator:
Plaats:
Heeswijk-Dinther
Aantal km’s:
30
Duur ±:
7 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Ondanks de natte vooruitzichten voor in de loop van de middag, gaan we toch kijken in Heeswijk-Dinther. In januari daar wat rondgewandeld vlak bij een natuurtheater t.b.v. de Bossche 100.; ben benieuwd. Bij het naderen van de startlocatie worden we al heel vroeg de tijdelijke parkeerwei ingeloodst. Nadien zal blijken dat elke route sowieso 2x 750 meter langer zal zijn dan wat (waarschijnlijk) vermeld zal staan de routepapieren. “Who cares !!”

De start

Het startlokaal ligt binnen het Natuurtheater Kersouwe; er zal vandaag zeker geen voorstelling worden gegeven, gezien de frisse wind.. Na te hebben ingeschreven voor de 30 km, snel een kop koffie genomen om wakker te blijven. Connie en Jannie, medewandelaars van de dinsdagavondwandelgroep, hebben zich ook aangemeld. Uiteindelijk ga ik toch alleen op pad in mijn eigen tempo om her en der een plaatje te schieten. De dames volgen wel op gepaste afstand.

Onbekend monumentje

De eerste kilometers slingeren we door de bossen en gebieden met mooie vennetjes. Op enig moment stoten we op een riviertje met de naam Leijgraaf dat we de rest van de dag nog geregeld zullen volgen. We doorkruizen een bosperceel met veel paden die niet zullen misstaan in een route voor de Bossche 100. Ook vind ik hier midden in het bos een georganiseerde stapel stenen die – denk ik – een monumentje vormen. Helaas is geen enkele aanduiding over ‘hoe, wie, wat’ te vinden.

Uiteindelijk bereik ik Heeswijk waar de rust is gesitueerd in de abdij van Heeswijk. De eerste 10 km hebben we gehad, nog 20 te gaan. Ook de dames bereiken de rust en verhalen over de mooie route. Na mijn halve lunch stap ik weer op. Eerst even door de ‘voorsteden’ van Heeswijk, daarna het open landschap met daarin verscholen de Leijgraaf. Onderweg – midden op een rotonde – staat een heuse grote metalen boom met molentjes; waarschijnlijk een voorloper van de huidige ‘state of the art’ windmolens.

Kilsdonkse Molen

Nadat we weer de Leijgraaf zijn overgestoken, sta ik oog in oog met de Kilsdonkse Molen. “De Kilsdonkse Molen is een unieke combinatie van een watervlucht-korenmolen en een watergedreven oliemolen. De korenmolen heeft een conisch ondergedeelte met daarboven een bijna cilindrisch gedeelte, dat bij de restauratie is hersteld met witte IJsselsteentjes.” (uit:Wikipedia) Binnen is van alles te zien en ik vermoed dat op mooie dagen en demonstraties worden gegeven. Maar vandaag maar even niet voor mij.

Zo’n 500 meter voorbij de molen begint het zachtjes te motregenen en ik trek snel mijn regenjas aan om niet door en door nat te worden. Het zal uiteindelijk tot de finish blijven miezeren. Via het fabrieksterrein van Dinther en de nieuwbouwwijk “Plan Rodenburg” in Heeswijk wordt de ‘abdijrust’ weer bereikt. Zo’n 20 kilometer zijn al weggewerkt.

Airborne Monument

De dames zitten al binnen aan de tomatensoep; ik neem er ook een, samen met het restant van mijn lunchpakket. Nadat eenieder weer wat is opgewarmd, gaan we op pad voor de laatste 10 km. We gaan richting de autoweg. De dames lopen weer wat sneller en zo ben ik ze snel kwijt. Bij het verlaten van Heeswijk passeer ik een Memorial  Airborne Monument: indrukwekkend.

Kasteel Heeswijk

Vóór de autoweg gaat het rechtsaf richting Kasteel Heeswijk. We lopen een eind mee met de Leijgraaf om deze bij een stuwtje over te steken, de oprijlaan op naar het kasteel. Dit ligt er mooi bij, alleen jammer dat er weer een berg ‘blik’ voor de deur staat. Jammer!

Na wat kilometers door weiden en akkers te hebben gestruind, komen we in de buurt van de start. Nadat de Leijgraaf weer is overgestoken, wordt de 30 km-route naar rechts geleid; alle overige routes mogen rechtdoor. Maar naar mijn gevoel ligt de start/finish toch echt links van ons. Maar omdat het routebord en het routepapier toch echt ‘RECHTS AF’  aangeeft, doen we dat. We moeten zeker de 30 km volmaken. Maar na deze kleine détour, gaat het alsnog de goede richting uit en bereik ik rond 14.30 uur de finish. De dames zitten al aan de cola. We zijn alle drie dik en dik tevreden over deze prachtige wandeltocht; prima gepijld door mooie, afwisselende gebieden. Organisatie, gefeliciteerd met dit “natuurjuweeltje”.

Wat nog rest is de terugweg van zo’n 750 meter naar de parkeerplaats, maar ook daar kunnen we tevreden mee zijn: de regen is opgehouden.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.