Winterserie Prins Bernhard

Datum:
15 feb 2020
Naam:
Winterserie
Organisator:
Plaats:
Leerdam
Aantal km’s:
40
Duur ±:
8,5 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Polders en knotwilgen

Ja, hij is er ook weer.

Vandaag vroeg naar Leerdam voor een winterserie-wandeling. Bij aankomst rond half acht zie ik de eerste lopers al door de straten struinen, begonnen met de route terwijl de start op of rond acht uur stond gepland (website). Enfin, volgende keer nog iets vroeger opstaan.

De planning is 40 km, 5 km/h en per rust 15 minuten: dus na 8 uur en 3 maal (er zijn 3 rusten in de route) 15 minuten moet ik het startlokaal weer binnenstappen. Rond 07.45 uur vertrek ik voor een – na achteraf blijkt – winderige maar droge tocht.

Zoals met vele startlocaties in het polder- en rivierenlandschap, is het vaak een zaak van lange, rechte stukken. Zo ook vandaag. Daar komt nog bij dat delen van het parcours  veel weg hebben van de Rode Kruis-Bloesemtocht. Geldermalsen ligt dan ook niet ver weg. Ondanks de genoemde handicap, is het de routebouwer op diverse punten gelukt om de wandelaars andere uitzichtjes voor te schotelen. Chapeau.

GEEN rustpost, wel leuk, gezien de tijd van het jaar.

De eerste rust is in Beesd, in het Dorpshuis ‘Klokhuis’. Hier wordt ik geregeld herkend door medewandelaars, maar eerst nadat ze mij geholpen hebben om ze te plaatsten. Zonder dat zou het ook wel lukken, maar dan ben ik weer een half uur verder. Sorry voor diegene die gekwetst is geraakt.

Na een lekkere kop koffie en een bezoek aan een klein kamertje  – alles wat je kunt achterlaten hoef je niet mee te sjouwen – (dit zou Johan Cruijff ook gezegd kunnen hebben) – vertrek ik voor een lusje van 10 km.

Tja, dat gebeurd als je veel wind vangt.

Hier zitten wat lange rechte stukken in, waar ook geregeld te zien is wat een beetje storm kan doen. Vooral hoge natuurlijke bomen hebben veel wind gevangen en zijn soms gebroken of ontworteld; politieke bomen hebben daarentegen weinig last van politieke stormen en blijven ruisend lawaai maken.

Na ruim 9 km bereik ik rond half een weer de rust in het bijna verlaten Klokhuis. Van hieruit is het nog zo’n 15 km tot aan de finish. Na een iets lagere rust (had ik wel even nodig) vertrek ik rond 13:00 uur, op weg naar de 3e rust in Acquoy, tapperij Lingezicht. In dit deel van de tocht zaten wat minder fraaie delen; kaarsrechte polderwegen met de wind op de kop. Echt blij werd ik er niet van.

Ja, nog steeds ……….

Via het oord Rhenoy en het voetgangerstunneltje van de Bloesemtocht bereik ik de tapperij. Ook hier is het niet echt druk meer. Een cola gaat er soepel in terwijl ik lekker warm, uit de wind, naast een kachel zit. Nog 5,5 km te gaan. De kerktoren in Acquoy staat nog steeds even scheef als ik hem passeer. De route gaat ook nog even over een drukke dijkweg, waar een enkele  automobilist totaal geen weet hebben hoe het aanvoelt als een auto je passeert met 80 km/h. Gelukkig gaan de laatste km’s door de woonwijk Leerdam-Oost  en het autoluwe centrum en bereik ik het startbureau rond 16:30 uur. Terwijl ik neerplof komt ook Marcel binnen en nemen we de tocht dunnetjes door.

Na een dikke 8,5 uur ben ik blij om rustig in de auto, UIT DE WIND, naar huis te gaan. Ondanks die wind een mooie dag gehad.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.