De Kampina – BoxtelDatum:
4 mei 2019
Naam:
Kampina Wandeltocht
Organisator:
Plaats:
Boxtel
Aantal km’s:
37 (van de 41)
Duur ±:
9 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Zou die kleine weten wat hem te wachten staat?

Wat zal ik hier neerpennen . . . . .? Chapeau aan de routebouwers. Al heb ik de Kampina al vaak “gezien”, ook vandaag ben ik weer blij verrast door de – voor mij – onbekende stukjes natuurschoon die zijn opgenomen in de route. Nu hoor ik al diverse lieden hardop zeggen: ” ‘t Was bijna allemaal zand. Daar hou jij niet van!” Klopt helemaal. Maar ondanks mijn vooringenomen standpunt over zand, wilt dat niet zeggen dat ik ongevoelig ben voor natuurschoon.

Na de start wordt een groot aantal logge bouwmachines gepasseerd en gaat het verder bijna in één rechte lijn naar de Kampina i.c. het Roond waar de eerste wagenrust is. Omdat deze op 4.3 km is neergepoot in het bekende grasland, sla ik deze over. Bij het oorlogsmonument hou ik een ogenblikje halt; het is vandaag tenslotte 4 mei, de Nationale Dodenherdenking.

Hoezo: “Asfalt niet nodig!”

Hierna wordt het één grote, chaotische verzameling van dennenbossen, loofbossen, combinaties hiervan, zandpaden, zandvlakten, een enkel asfaltfietspad, veel boomwortelpaden, grote en kleine vennen, om uiteindelijk te eindigen bij de 2e wagenrust op de natuurcamping “Morgenrood” in Oisterwijk.

Na een kleine rust en een kop koffie ga ik verder op de 40 km-route. Na verloop van tijd begint het binnen te rommelen maar ja, je loopt in een bos. Mijn ‘guardian angel’ wist hier snel raad mee. Op het einde van een bospad gaat de route op een asfaltweg rechtsaf. Linksaf op zo’n 250 stond het restaurant “Boshuis”. Probleem opgelost.

4 mei: HAGEL !

Wel werd ik gestraft met een heuse hagelbui. Iets voorbij het “Boshuis” nam ik de route weer op.

De volgende rustpost was weer op camping “Morgenrood”. Na ook hier enige tijd te hebben gerust, gaat het zuidwaarts, gevoelsmatig de foute richting. Maar ja, je moet wel kilometers maken. We lopen een stuk langs het riviertje de Rosep, mij wel bekend van de route van de Bossche 100. De route ‘slingert’ zich zodanig door het terrein, dat het me soms moeite kost om niet een ‘short cut’ te nemen. Gelukkig heb ik deze verleidingen kunnen weerstaan.

Geregeld duik ik het zijterrein in om plat om m’n buik foto’s te maken. Vaak wordt door bezorgde wandelaars gevraagd of alles nog goed is. Gelukkig kan ik iedereen geruststellen. Waar ikzelf erg gerust van werd was de verschijning van “Hepie & Hepie”. De twee dames, bekend van vele wandeltochten, overvielen mij terwijl ik helemaal weggedoken zat in een sloot voor een mooi plaatje van een dode boom en blauw-witte luchten.

G E N I E T E N !

Heel even ben ik bij gebleven, maar van lieverlee werd de onderlinge afstand groter en groten, totdat ze uit het zicht verdwenen. Op een mooi heuveltje met 3 banken en een aantal grote keien, heb ik genoten van het verre uitzicht over de Zandbergsvennen. Niet veel later passeer ik weer wagenrust 1 aan het Roond en ook nu laat ik deze letterlijk links liggen. Via een bekende retour-route – veel andere mogelijkheden zijn er niet – gaat het via een pad langs de Beerse naar Boxtel. Bij de spoorwegovergangen ga ik de mist in. De bellen rinkelen en ik denk dat ik de route nu wel weet en steek na het einde van de bellen van de twee overgangen over, op weg naar de finish. Het valt me op dat er geen pijlen meer hangen. Een blik op de gps geeft aan dat ik niet de overwegen naar links had moeten nemen maar gewoon rechtdoor had moeten lopen. Dat noemt men dus de ‘macht der gewoonte’.

Enfin, m.b.v. de gps kom ik toch wel bij de finish. Rond half vijf stap ik het finishlokaal binnen. Daar was men erg blij dat ik binnen was. Er lagen nog twee kaartjes op tafel, waarvan er één van mij was. Na een dankjewel aan de dames en heer achter de tafel, verdwijn ik huiswaarts

1 comment to De Kampina – Boxtel

  • Peter Heesakkers

    Beste Bernard: Inderdaad het summum van een natuurtocht, om van te smullen. Heb door omstandigheden een kortere versie van deze tocht gelopen, maar dan op zondag. Ook ik vind de vroege rustplaats na 4, zoveel kilometer te vroeg. Vermoed dat men geen andere mogelijkheid heeft of per vergunning krijgt, dan altijd weer in dat weiland bij Roond, die lus daarna was intens genieten. Weer genoten van jouw inzending, waar ik altijd naar uitkijk.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.