Rondje van LeerdamDatum:
29 september 2018
Naam:
Rondje van Leerdam
Organisator:
Plaats:
Leerdam
Aantal km’s:
40
Duur ±:
9 uur 45 min.
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Mist hing op ‘t land, ….

Al vroeg op pad naar Leerdam om daar het 2e rondje van de Kennedymars te gaan lopen. Het is nog donker als ik mag vertrekken. Waarom Leerdam? Het is er heerlijk rustig, de route staat in mijn geheugen gegrift, een uitstekende, vriendelijke en goede verzorging – zeker als je in de staart van de staart van het wandelpeloton loopt- , ze hebben “altijd” mooi weer wat betekent dat het genieten is van de zonsopgang boven mistige wateren en ‘last but not least’je loop nog wat bekenden tegen het lijf.

Minpuntje dit jaar is de vergeten fotocamera, zodat ik moet terugvallen op mijn mobieltje. Tot aan de eerste wagenrust ga ik samen op met een dorpsgenoot, maar gezien zijn streeftijd van half twee laat ik hem na een kop koffie en een babbel met de kleumende vrijwilligers los en val ik terug op mijn eigen tempo. Het is weer genieten van de zonsopgang door de bomen. In mijn oren zingt Rowwen Hèze: “En d’n hemel waas veurroej, Mist hing op ‘t land, ‘s Oaves laat da stong de piel in brand” Gelukkig stond er niets in de brand, maar voor de rest . . . . . . . .

“Om niet te vergeten”

Op de zuidelijke route naar Beesd – bekend bij Rode Kruis-Bloesemtochtlopers – passeer ik het gedachteniskruisje voor de wandelaar die daar in 2005 tijdens de Bloesemtocht is overleden. Enkele geplukte wilde bloemen blijven achter. Bij het begin van de bebouwing is een klein kerkhofje met de oorlogsgraven van drie Nieuw Zeelandse militairen die daar aan het eind van de oorlog zijn gesneuveld. We mogen ook hen niet vergeten.

De eerste binnenrust is in Beesd in een nieuwe lokatie, Het Klokhuis. Binnen tref ik o.m. de Kennedylopers Rob Mans, Coert Peters en Frank Marchand aan, die hun rondje al achter de rug hebben en kunnen afstevenen op de finish.

Vanaf hier moet ik het lusje gaan lopen over  het Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Dit rondje over Mariënwaerdt blijft altijd genieten. Naast uiteraard de Leerdamlopers wandelen er vele mensen rond die op zoek zijn naar walnoten; notenbomen zijn er genoeg. Op de Appeldijk richting Tricht en Geldermalsen is het druk van af-en-aan rijdende tractoren met volle pallets met appels. De oogst wordt met dit mooie weer binnengehaald. Voorbij het station Geldermalsen, voor de ingang van de fruithallen, is een tweede wagenrust met een zonovergoten ‘terras’. Van ver wordt al gevraagd of we zin hebben in een bakje fruitcocktail. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. Het is er heerlijk zitten in het najaarszonnetje. Ik heb ruim de tijd om van al dat goede te genieten. Alleen al hierom is het een genot om in Leerdam te lopen.

Hmmm. . . . . . . . !

Maar ook hier komt een einde.Goed uitgerust en buikje vol ga ik op weg naar Het Klokhuis in Beesd. Het lopen gaat me vandaag goed af, al is de weg naar Enspijk ietwat eentonig. Iets voorbij Enspijk in  de theetuin ‘De Fruithoeve’ maak ik weer een korte stop; ik moet toch niet TE vroeg finishen in Leerdam! Vorig jaar hier genoten van een heerlijk ijsje met slagroom. Het staat dit jaar nog steeds op de kaart, dus .  .  .  .  .  .  Ik heb geluk want het is hun laatste dag dat ze open zijn. Zondag gaat het dicht tot volgend voorjaar.

Olifantspaadje.

Vlak voor Beesd moet men via een 360 graden draai onder het viaduct door. Het valt me op dat pal voorbij het viaduct een kudde olifanten voorbij is gekomen. Een steil naar beneden, platgelopen, uitgesleten pad door de berm is de kortste weg naar beneden. Uiteindelijk arriveer ik na zo’n 27 km in Het Klokhuis. De aanwezige organisatie is blij mij te zien, maar als ik zeg een 40 km-loper te zijn, verdwijnt de euforie. Wel ben ik welkom, maar men kan voor mij niets betekenen. Na een korte babbel ga ik op weg naar Acqoy waar de laatste rustpost is in Tapperij Lingezicht. Via Rhenoy en het tunneltje onder de N327 zitten we (weer) op het traject van de Bloesemtocht en even later mag ik – met een gevoel van herkenning – plaatsnemen op het terras van Lingezicht. Bij de afgelopen Bloesemtocht daar ook prima gerust. De locatie van vorig jaar, de manege,  was dit jaar i.v.m. een verkoop niet beschikbaar.

De laatste 5 km worden soepeltjes weggewerkt. Nog even heb ik meegelopen met een Kennedyloper, die dit voor het eerst deed. Het was hem goed tegengevallen: veel alleen gelopen in de stilte en de duisternis met lange saaie stukken. Mocht hij nog zin hebben in een Kennedymars komend jaar, heb ik hem Someren of Waalwijk aangeboden. Beiden totaal verschillend met deze Leerdamse Kennedymars.

Rond 16:30 uur –  25 minuten te vroeg – kan ik me afmelden. Na de ontvangst van een wandelplaatje, een stempel, een overzicht voor 2019 en een stevige medaille ga ik nog even bij Marcel Dekker zitten napraten. Rond 5 uur vertrek ik huiswaarts met een goed gevoel over deze tocht. Organisatie en vrijwilligers, hartelijk dank en wie weet, tot ziens.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.