Winterserie GeldermalsenDatum:
3 februari 2019
Naam:
Winterserie 2018
Organisator:
Plaats:
Geldermalsen
Aantal km’s:
40
Duur ±:
9 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Dit weekend keus uit verschillende tochten. Waarom deze dan ??  Er zit een 40km-route in, de start is om 08:00 uur en het finishbureau sluit op 17:30 uur. Voor mij voldoende reden om hier te gaan lopen.

De tocht zelf heeft een aantal lange (kaars-)rechte stukken met daartussen prachtige juweeltjes van natuurschoon. Daarbij vertoont de Waal zich als een opgeblazen kikker, die vele kilometers uiterwaarden in zijn greep heeft. Mooie vergezichten over de ondergelopen weilanden wisselen zich af met stille dorpjes met schilderachtige huisjes.

De 40 km-tocht heeft 1 wagenrust met bankjes in Neerijnen in een schuur, 1 caférust in Haaften (met toch wel hoge prijzen voor het kopje tomatensoep) die twee keer wordt aangedaan en een rust in een dorpshuis in Waardenburg.

In Tuil worden we even van het asfalt omgeleid langs een mooi stukje natuur, de Tuilse Put. Ik vermoed het restant van een dijkdoorbraak. Een smal kronkelend pad langs de oevers van de put, dat wonderwel goed te belopen is.  Diverse bomen het de laatste grote storm niet overleefd. Na dit rondje komen we weer uit op de weg waar we al op liepen.

Op weg naar Haaften moeten we een drukke weg oversteken, de N830. En zie daar, er staan twee evenementverkeersregelaars (sinds kort de nieuwe naam) de wandelaars op te wachten om over te steken. Een service die ik niet bij alle wandeltochten aantref.  Bij een tweede oversteek van de N830 verder in de wandeling staan de twee heren er weer. CWSV Prinses Marijke, hulde voor deze service.

Na de rust in Haaften krijgen we op de Waalbanddijk een goed beeld van de wateroverlast die de Waal hier brengt. Soms ook lachwekkende beelden; borden die aangeven dat alleen fietsers en voetgangers toegang hebben: het vooruitzicht is een ‘nat pak’ en rollen prikkeldraad.

In Hellouw keren we om en wandelen in de luwte van de zojuist belopen dijk terug naar Haaften. Na ‘n cola gaat het nu noordwaarts; een minder fraai stuk om bij de poldermolen Waardenburg een keus te moeten maken. Bij de start waren we gewaarschuwd dat – als we de route zouden gaan volgen – het misschien wel wat drassig zou kunnen zijn; een alternatieve route was al uitgezet. Maar al snel was de keus gemaakt. Ervaring met modderpaden ( 🙂 ) heb ik, dus we volgden de officiële route door een gebied met Oud-Hollandse Komgronden met bijna op het eind  nog de restanten van een eendenkooi. Het was er best drassig, maar voldeed nog niet aan de eisen van een Bossche 100-tocht.

Na deze prachtige locatie ging het weer lang over saai asfalt om te eindigen in het buurthuis De Koeldert in Waardenburg. Na hier even te zijn bijgekomen, ging het spoorslags richting de finish. Om de wandelaars niet de hele tijd langs een drukke verkeersweg te laten lopen, werd deze, zo goed en zo kwaad als het kon, vermeden wat resulteerde in lange rechte polderwegen. Via de bewoonde wereld van Meeteren is uiteindelijk het finishbureau rond 17:20 uur bereikt.

V.w.b. die lange rechte polderwegen, ik heb daar zeker begrip voor. Men heeft nu eenmaal in Geldermalsen geen Mastbos, Campina  of Drunense Duinen bij de hand. Dus Geldermalsen, niet getreurd. Ik heb een prachtige tocht gelopen binnen de door mij gestelde tijd: ETA 17:25 uur. Dank voor de tocht de ontvangst, de verzorging en de verkeersregelaars. Top.

 

 

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.