Stan MeeuwsentochtDatum:
21 mei 2017
Naam:
Stan Meeuwsentocht
Organisator:
wsv ‘s-Hertogenbossche Vierdaagse
Plaats:
Den Bosch
Aantal km’s:
36 (van de 40)
Duur ±:
 8 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Vijver Provinciehuis

Zo’n 10 jaar geleden al eens deze tocht gelopen, maar hiervan zijn geen sporen meer terug te vinden in mijn geheugen. Dus een reden voor een hernieuwde kennismaking. Ook de locatie van de tocht; lekker dichtbij.

Bij aankomst een parkeerplaats toegewezen die – achteraf gezien – een ideale plek is. De auto staat de hele dag in de schaduw van een groot kantoorgebouw.

Na een inschrijving op ‘hoog niveau’, een kop koffie, een appel en een routebeschrijving, vertrek ik rond 07.00 uur voor 40 km. De eerste 2 km gaan door een kantorenbuurt, maar na het passeren van de A2 verdwijnen we in het bos.

De route geeft mij diverse keren een moment van herkenning. De Bossche 100 had hier begin januari ook zijn ‘slagveld’. Maar toch heeft de routebouwer van deze tocht mij weer weten te verrassen door – voor mij – onbekende mooie bospaadjes op te zoeken.

Lentebloemen

De eerste officiële rust staat gepland in St. Michielsgestel, maar die sla ik over. Ik wil eerst 20 km wegwerken. Af en toe is het ‘goed lezen en goed kijken’ geblazen om op de route te blijven. Gelukkig ben ik – zo te horen aan de diverse opmerkingen onderweg – niet de enige die soms het spoor bijster is.

De zon doet inmiddels zijn best. Voorbij de Hooibrug over de Dommel en de splitsing van de 30 en 40 km, wordt het erg rustig op de route. Vaak is er geen wandelaar te zien.

Het is rond half elf als ik op zo’n 19,5 km een eenzaam bankje in de schaduw aantref; een mooie plek voor de lunch. Hier neem ik het ervan. Ik heb nog ruim de tijd voor de overige 21 km. Zo af en toe passeert een 40 km-wandelaar.

Café De Schuif

Na ‘n half uurtje ga ik weer op pad naar de tweede officiële rust in Gemonde. Hier blijkt dat ik onderweg een afslag heb gemist; ik kom vanuit de verkeerde richting bij café “De Schuif” aan.

Na een kop koffie Ga ik verder richting de Dommel die enkele kilometers wordt gevolgd. Hier heeft de pijler de verkeerde pijl opgehangen: ‘RD’ i.p.v. ‘RA’ zoals op de beschrijving staat. We houden de beschrijving maar aan.

We passeren een tuin vol met hele kleine, maar ook hele grote beeltenissen van dieren. Het bijzondere van deze sculpturen is, dat ze zijn gemaakt van oude fietsbanden. Van dichtbij is goed te zien wat een intensief monnikenwerk dit is geweest.

Nadat we voor de tweede keer een watermolen in de Dommel zijn gepasseerd, wordt St. Michielsgestel weer aangedaan. Bij een bejaardencentrum kan ik mijn watervoorraad weer op pijl brengen.

We doorkruisen nu het gebied wat mij ook bekend voorkomt van de Bossche Avondvierdaagse. Aan een druk bereden fietspad met een mooi uitzicht en een bankje  hou ik een tweede rust.

De 3e officiële rust laat ik weer letterlijk links liggen. Nog een klein uurtje te gaan. De laatste 2 hebben we in de ochtend al gelopen. Wel worden we deels begeleid door hordes hardlopers: de Bossche Vestinglopers worden met handgeklap ontvangen.

De ‘hoge’ finish.

Bij de finish moeten we weer naar een hoger niveau klimmen om ons te kunnen afmelden. Voor sommigen zijn dat echt de ‘laatste loodjes’.

Al met al heb ik dus aan een mooie wandeling deelgenomen. Oké, er waren wat ‘hic-ups’ maar dat niet af aan het plezier. De uitvoering van het uitpijlen en de beschrijving op papier behoeft nog wel enige verbetering, maar deze opmerking  verdwijnt als sneeuw voor de zon bij de route zelf. Chapeau voor de routebouwer.

Wsv ‘s-Hertogenbossche Vierdaagse, dank voor deze mooie tocht.

 

1 comment to Stan Meeuwsentocht

  • Peter Heesakkers

    Dag Herman±
    De ene dag of weekend heb je de keuze waar te kunnen wandelen het andere is het in provincie en eigen streek noppes. ´sHertogenbosch was voor mij ook een optie, maar koos ten lange leste voor het reis en onderweg zijn gemak , toch weer voor Gemert Heb de Stan Meeuwsenmars in het verleden toch al eens meer gelopen. Stan of Ome Stan genoemd in wandelkringen was destijds een bekend persoon in het Brabantse, Nijmeegse ook, op bestuurlijk vlak, heb ik toen ook gekend. Gegroet je mede verslaggever van Beneluxwandelen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.