Bloesem2DaagseDatum:
22 en 23 april 2017
Naam:
Bloesem2Daagse
Organisator:
Plaats:
Margraten e.o.
Aantal km’s:
21 + 21
Duur ±:
2x 6 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Limburgse bloesem

Twee dagen wandelen in Zuid-Limburg: ook daar hebben ze bloesem. Helaas dit jaar met een bruin randje door de vorst van de laatste dagen. Maar stiefelen door Zuid-Limburg doet dit snel vergeten.

Dit jaar samen met mijn oudste zus 2x 21 km gewandeld. Zaterdag op weg erna toe veel miezerregen; zodra de eerste meters van de 21.000 werden weggewerkt, hield het op met de miezerregen. De rest van de dag viel er geen drup meer. Wel geregeld donkere wolken boven ons. Via bekende en onbekende veldwegen gingen de eerste 7 km’s van de 14 richting St. Geertruid. Daar zouden we wel zien of we er nog een stukje van 7 km’s er aan zouden plakken. Voor mijn zus toch flinke afstanden.

Oké, geen lint maar wel mooie spreuk!

Op de vele kruisingen van wegen staan veldkruisen; in deze tijd van het jaar (Pasen) allemaal versierd met kransen met gele linten. Een bijzonder gevoel. Op de rust in St. Geertruid een kop soep en de lunch gebruikt, waarna de beslissing werd genomen om het lusje van 7 km te volgen. Menige kieviet zou jaloers zijn op de soepele tred van mijn zus.

Via pas aangelegde aspergevelden komen we uit  bij de Belgische grens, die we niet oversteken: we hebben geen ‘Belgische franksjes’ bij ons. Aan het eind van het 7 km lange lusje bereiken we weer de rust in St. Geertruid.  Na een lange rustpauze, stappen we weer op voor de laatste 7 km naar de finish. Hierbij passeren we de Amerikaanse Begraafplaats Margraten, waar het nu nog erg stil is. Binnenkort vindt daar weer een Memorial Day plaats. Vlak voor de finish passeren we nog een bijzondere route-aanduiding:”Alle afstanden rechtdoor. Ezels rechtsaf.” Wij zullen maar rechtdoor gaan.

Rond 16.00 uur aangekomen bij de finish. De parkeerplaats is al behoorlijk leeg. Ik meld ons af en thuis aangekomen trakteren we onszelf op een lekker warm bord friet met toebehoren. Dag 1 zit erop!

De zondag wordt volgens de ‘weergoden’ een mooie dag. Rond 10.00 uur zijn we weer in Margraten en de zon schijnt inderdaad en het is aangenaam warm, ook al waait er een fris windje. Ook vandaag zien we wel hoe het gaat. Op de eerste km’s worden we verrast door presentaties van diverse lokale activiteiten zoals: ( eerlijk ‘geleend’ van de website)

 • Stoomwalsclub Nederland: demonstratie met eigen gemaakte stoomfiets / zaag
 • Edelsmid: demonstratie edelsmeden
 • Stroopbereiding: Ger Graus geeft demonstratie stroop bereiding in koperen ketel.
 • Imker: geeft informatie over bijenvolk, hoe ze leven en werken.
 • Mergelland Schaap: uitleg door de vereniging Oos Mergelland Sjaop.
 • Stichting Zuid Limburgs Trekpaard: het in stand houden werken trekpaard.
 • Bemelerhof: Stand met sappen en fruit zonder toevoeging conserveermiddel.
 • Brandijzers: jeugd mag figuur branden in een zelf afgezaagd stukje boomstam.
 • Ezelvrienden: ezels pendelen een gedeelte van de route waar kinderen mogen mee rijden.
 • Handorgel: jeugd kan op een klein handorgel een blad draaien en krijgen daarna een orgeldiploma.
 •  Mandenvlechtster: demonstratie van dit oude ambacht geheel handmatig manden vlechten.

Zoals je ziet, een wandeldag met veel indrukken. Op de rust in Ingber bezoek gekregen van drie kleindochters van mijn zus; een mooie verrassing voor haar. Maar er mag niet worden getreuzeld; ook vandaag plakken we er 7 km aan vast en dus verlaten we Ingber en maken een rondje over veldwegen naar Gulpen, het stadje van “De Nacht”. Boven op een heuvel genieten we van het golvend uitzicht. Uiteindelijk komen we weer aan in Ingber, waar de jeugd niet meer te zien is. We maken de laatste boterhammen ‘soldaat’, vullen de waterflesje bij en gaan weer op pad voor de laatste 6 km.

De laatste km’s.

Via een heel mooie route door weiden langs De Hut, Vosbosch en Termaar bereiken we rond 16.00 uur de finish zonder problemen of lichamelijke gebreken. Een heerlijke dag met veel zonnige, mooie, indrukwekkende, trieste momenten, maar ook mooie vergezichten en lieve gesprekken. Voor mij een 2Daagse om niet te vergeten. Ook mijn zus heeft, ondanks die hopeloze Alzheimer, twee dagen volop genoten  en onderweg nog diverse bekenden getroffen.

Wie weet,  volgend jaar.

1 comment to Bloesem2Daagse

 • Herma Koene

  Mooi verslag broertje. Fijn dat alles zo goed is gegaan voor allebei. We zullen het van Mech zeker horen dit blijft fysiek zeker bij zo’n 2 x 24 km. Fijn dat je dit met haar gedaan hebt. Nog even en dan zijn we ook weer thuis. Kus van je zus. 👣👣💋

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.