I.p.v. de Heinekentocht


logo wsvgg
Datum:
5 juli 2015
Naam:
Zomerwandeltocht
Organisator:
Plaats:
Den Dungen
Aantal km’s:
30
Duur ±:
7 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Bekend terrein

Doordat zaterdag de Heinekentocht werd gecancelled i.v.m. het warme weer, bleef van mijn wandelweekend alleen nog de zondag voor een wandeltocht in Den Dungen. Mooi dicht in de buurt.

Met mijn oude, hoge wandelschoenen op naar Den Dungen. Het recente lage wandelpaar is weer terug naar de schoenmaker ergens in Nederland. Na de Nacht had de eerste reparatie zijn sporen achtergelaten in mijn been en dus ging het paar terug.

Al (veel te) vroeg ben ik bij de start en begin dus maar eens met een kop koffie. In die tussentijd wordt de bezetting van het bureau voor de komende dag bijgespijkerd en kan ik de gps laten vullen met de route voor vandaag. Om 06.45 uur mogen we uiteindelijk weg.

Het begin komt me bekend voor uit de avond4daagse van Den Bosch. We passeren het nieuwe Máximakanaal en verdwijnen in de bossen boven Berlicum. Na zo’n 5 km is er de gelegenheid om de

‘t Kruipgat

watervoorraad op peil te brengen en dus maken we hiervan gebruik. Via slootkanten en een superbreed viaduct met de illustere naam ‘Het Kruipgat’ onder de A59 door voor het groot wild en wat loslopende wandelaars, bereiken we Mariaoord, een zorgcentrum. Hier zou de eerste rust moeten zijn. Stoeltjes genoeg op het terras, maar de kantine was (nog) niet open.

Dan maar door naar de volgende rust in Nuland. De route leidt ons door de Binckhorst, een woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten. Het moet nog erg vroeg zijn, want er is geen bewoner te zien. We wandelen door de mooie bosrijke omgeving van de Binckhorst met geasfalteerde wandelpaden.
Dit luxe gebeuren wordt onmiddellijk afgestraft door een stukje route door een zandgebied. Hier wordt ik ook voorbijgelopen door Phillip, een wandelaar uit de trainingsgroep Drunen. Gelukkig is het maar van korte duur en komen we via de straten van Nuland aan bij café ‘Het Leeuwke’.

De ‘theetuin’. 😉

Ik ben dan al zo’n 12 km op weg en heb nog geen behoefte aan een rust. De watervoorraad wordt bijgevuld en ik ga weer verder. We steken de A59 weer over en via een smal pad tussen de velden door – waar Bossche-100 ‘captains’ onbekende variaties van thee aan het plukken zijn –  komen we weer in de bossen terecht. Hier vind ik een prima bankje in de schaduw om mijn lunch weg te werken. Er is hier genoeg te zien. Naast de wandelaars heeft ook een sportclub hier zijn routes gepland en dus komen vele hardlopers van alle kanten voorbij gestoven. Na deze rust kan ik al zo’n vijfhonderd meter verder de waterflessen weer op pijl brengen.

Heel even laat het zich aanzien dat de aangemelde regen-/hagel-/onweersbuien te vroeg losbarsten. Vele wandelaars hullen zich in de plastic, maar maar enkele flinke druppels houden de buien het voor gezien. Uiteindelijk kom ik op zo’n 23 km terecht in de theetuin ‘Het Aardrijk’. Bij de poort staat vermeld dat er tomatensoep te krijgen is. Met dit warme weer een goed idee en dus zoek ik een schaduwrijk plekje in de tuin en laat me de soep goed smaken.

Nog zo’n 8 km te gaan. We zitten nu midden op de dag en de route geeft nu wat lange rechte stukken. Het wordt nu wel echt warm. In de buitenwijken van Berlicum geniet ik nog even van de schaduw, want daarna volgt een taai stuk zonder.
Het is 13.30 uur en weldra komt de finish in zicht. Nog voor ik me kan afmelden, wordt ik staande gehouden door een dame die haar belevenissen tijdens haar tocht naar Santiago de Compostela in een reisverslag heeft gebundeld en uitgegeven.

De finish

Misschien handig.

Nou ben ik niet snel voor dit soort aanbiedingen te strikken, maar nu bleef ik toch nog even luisteren en praten over een dergelijke tocht. Voeg daarbij het goede doel waar de gehele opbrengst naar toe gaat en ik stap enkele minuten later met een boek onder de arm weg.
Al met al een mooie dag in een mooie omgeving, een prima tocht, goed uitgezet en heel goed te volgen. WSV Groot-Gestel, bedankt.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.