Maasheggentocht – Boxmeer


maasheggentocht
Datum:
22 november 2014
Naam:
Maasheggentocht
Organisator:
Plaats:
Boxmeer e.o.
Aantal km’s:
40
Duur ±:
8 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Al vroeg op pad

Ruim op tijd vertrekken Karin en ik naar Boxmeer voor een 40km tocht van WS 78. De start is vanuit het café ‘t Vertrek in Boxmeer, waar we bij aankomst Bertus, Diny en Rik ook aantreffen, naast vele andere bekende gezichten. We moeten nog een uurtje wachten, maar de zaal is al behoorlijk vol. We zijn dus niet de enige die vroeg aanwezig willen zijn.

Maar uiteindelijk mogen we rond 08.50 uur op pad. Buiten krijgen we een prachtige routebeschrijving, daar kan het dus niet meer fout gaan. Door het centrum van Boxmeer worden we in snel tempo ‘buiten de vesting geloodst’ om vervolgens de eerste maasheggen te zien.

Het is mooi droog weer, maar aan de weggetjes is te zien dat het hier onlangs leuk heeft geregend; ze zijn op diverse plekken mooie modderpoelen geworden met stevige rivierklei, die flink aan je schoenen blijft kleven. Tot aan de soeppost in Holthees – onder Vielingsbeek – is het dus flink ploeteren; niet echt mijn ding. Naast maasheggen zien we ook bossen met ‘echte’ heuvels, met een mooi uitzicht over de uiterwaarden van de Maas, maar die worden (nu nog) in snel tempo genomen.

Bij de soeppost staat warme aspergesoep op ons te wachten. Die gaat er wel in. We moeten tenslotte 40km wegwerken in 9 uur en dat is stevig. Hier arriveren Diny en Rik zonder Bertus. Die zal wel weer worden opgehouden bij de vele fotomomenten.

Diny en Rik, zonder Bertus!

Vanaf de soeppost verlaten we het gebied van de Maas en gaan richting Overloon. Maar voor we daar aankomen, moeten we eerst een mountainbike-parcours afwerken in de bossen: dat stond niet in de folder!! Maar ook dat hebben we overleefd en uiteindelijk komen we aan in Overloon, waar we op het terras in de zon genieten van een verdiende rust, koffie en ons lunchpakket. We zitten op de helft.

Na de grote rust in het Pannenkoekenhuis ‘Museumzicht’ gaan we op weg naar de koffiepost. Het weer is inmiddels zodanig, dat mijn wandeljas uitgaat. We zien nu een behoorlijk aantal kilometers bos. Hier is het zaak om het verstand op nul te zetten en het blik op oneindig. Mijn wandelmaatje is in haar element en gaat geregeld vooruit.

Aangekomen op de koffiepost in de aardbeienkwekerij Van Noordenburg in Stevensweert, vinden we een zitplaatsje en genieten van de restanten van ons lunchpakket en een warme kop koffie. Om onze ETA van 17.00 uur te halen, blijven we niet lang zitten en maken snel plaats voor onze medewandelaars. Bij ons vertrek kom Bertus de rustpost binnen; we zitten dus goed op schema. Na enkele km’s gaan we een mooi waterrijk en bosrijk gebied in; de Radioplassen.

De Radioplassen

Dit is een gebied met enkele mooie waterplassen en wandelpaden, dat helaas geplaagd wordt door een – soms – oorverdovend lawaai van een motorcross-terrein. Jammer. Via een aantal rechte paden, waar we gezamenlijk een mooi tempo in kunnen zetten op de tonen van Bakermat, wordt de fruitpost in St. Anthonis gehaald. Hier krijgen we een mandarijn toegereikt die, ondanks het moeilijk verwijderen van de schil, heerlijk smaakt.

Na deze opfrisser gaan we op pad voor de laatste km’s. De zon achter ons, zakt langzaam achter de einder; het is dus zaak om stevig door te stappen. Voorbij de A73 duiken we nog net even een boscomplex in. Een smal bospad voert ons uiteindelijk naar het industriegebied van Boxmeer, vanwaar het niet ver meer is tot aan de finish.

Bij de finish is het een lawaai van jewelste; de boomkruinen zitten vol met krijsende kraaien. Daar zal de omgeving niet blij mee zijn. Terug bij ‘t Vertrek zijn Diny en Rik al aanwezig. Van Bertus nog geen spoor. Het moet gezegd zijn, deze tocht zat prachtig in elkaar v.w.b. de route, de routebeschrijving, de afwisseling in het terrein, de verzorging en ‘last but not least’, het prachtige weer. WS-78, bedankt. Na een lekker biertje – ik werd nu eens naar huis gereden – zijn we rond een uur of zes vertrokken richting Vlijmen/Drunen. Karin, bedankt.

7 comments to Maasheggentocht – Boxmeer

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.