KM Zuidwesthoek


06_zuidwesthoek
Datum:
8-9 maart 2014
Naam:
Nachtmars van de Zuid-Westhoek
Organisator:
Diverse sportclubs, waaronder ..
Plaats:
Steenbergen -> Roosendaal
Aantal km’s:
80
Duur ±:
18,5 uur
Google Earth Garmin-file n.v.t. Foto’s

Mijn eerste – voltooide – Kennedymars in 2014 heeft plaatsgevonden in de Zuidwesthoek van Nederland: omgeving Bergen op Zoom, Roosendaal en Hoogerheide. Als bijzonderheid kan worden vermeld dat het op 50 cm na, een internationale tocht was: aan de andere kant van de sloot lag België.

Artist Impression
Entrance island Tholen

Ook vermeldenswaard was de toespraak bij de start in Steenbergen. Daar werd het wandelpeloton verteld dat het zeer waarschijnlijk de laatste keer was dat de tocht werd georganiseerd. Het vinden van vrijwilligers voor het bezetten van de controleposten was een heel groot probleem. Ook het vinden van een nieuwe voorzitter voor het organisatiecomité stond gelijk met het zoeken naar een speld in een hooiberg. Met deze laatste dip werd het peloton op pad gestuurd.

In het peloton enkele bekende gezichten, o.a. Piet (HL4D), Marcel, Bertus en Saskia en nog enkelen uit het Bossche 100 circuit. Helaas was mijn wandelmaatje van mijn eerste Nachtmars niet aanwezig, maar dat zal mij er niet van weerhouden, de lange polderweg op Tholen weer te bedwingen. Met de route uit 2012 in de gps en de actuele op papier moet het te doen zijn. De weersvooruitzichten waren uitstekend, dus met weinig ballast ging ik op weg. De lucht was wolkeloos en een maan in het eerste kwartier verlichte de omgeving. Vlak buiten Steenbergen – de startlokatie – was de eerste wijziging. Achteraf gezien ook de laatste.

Het moet gezegd zijn, de verzorging is goed. Dat begon al in Roosendaal (finishplaats), waar ik werd opgehaald met een busje dat me afleverde bij de start. Bij de café-controleposten kreeg je telkens een bon om iets te bestellen aan de bar en bij andere posten stond drank en koeken gereed. Misschien dat er iets meer moet zijn in de vorm van brood. Dat heb ik gemist. Maar dat komt ook omdat ik per abuis was vergeten mijn eigen lunchpakketje te maken. Oeps. De route was prima gepijld; soms met dikke, witte, vette pijlen op de grond in de nacht, bordjes en krijtpijlen overdag.

Aan het eind van de nacht zakte de temperatuur fors, waardoor het traject van rust 5 naar post 6, lopend over een dijk oostelijk van het kanaal van Antwerpen naar Rotterdam, flink koud werd. Wel was de horizon vergeven van de lampjes en schijnwerpers van het fabrieksterrein BASF in Antwerpen. Na vertrek uit post 6 gloorde het daglicht en werd het met het uur aangenamer.

Via Calfven, waar een oud mobcomplex was omgetoverd in een vakantiepark voor jongeren met astma, werd Hoogerheide bereikt, waar het ontbijt gereed stond. Daar had ik echt wel zin in. Hier werd tevens frisse, schone kleding aangedaan en de hoge kisten omgeruild voor mijn halfhoge ‘bordeelsluipers’. Zo, laat de laatste kilometers maar komen, ik ben er klaar voor.

Als een van de laatsten verlaat ik Hoogerheide en ga op weg naar de Wouwse Plantage. De weg ernaar heen is een taaie. Een lang fietspad, waar het op deze zondagmorgen wemelt van fietsers, al of niet gestoken in flitsende pakken en vaak niet voorzien van een fietsbel. Rust 8 was ditmaal gelegen bij binnenkomst van de Wouwse Plantage, naast een kerkje. De zon scheen prachtig op het terras en daar werden de laatste 10 km ingeluid met een Palmpje. Op het traject zaten nu ook wandelaars die enkele kortere afstanden liepen.

De laatste rust: een Palmpje!

De weg naar de finish is snel weggewerkt. Een kort bezoekje aan de sportkantine in Nispen, waar bij mijn vertrek o.a. Bertus en Saskia binnenkomen. Net voorbij Nispen zijn de defecte stoplichten verdwenen en is een nieuwe rotonde de laatste horde voor de finish. Daar aangekomen wordt ik bijgehaald door Bertus & co. Zij hebben de 110 km gelopen; chapeau!

Na een korte rust, waarin als beloning een knalgeel mutsje wordt uitgereikt (in vorige versies al eens een balpen, een mok en een knalgele sjaal gekregen, welke de laatste deze tocht mij goed van pas kwam) en ik de nodige stempels sprokkel en ik ook een nieuw stempelboekje voor 2014 scoor, vertrek ik huiswaarts; moe maar voldaan en met een blaarloos onderstel. Yes!

6 comments to KM Zuidwesthoek

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.