4e Zevendorpentocht – Wijk en Aalburg


zevendorpentocht
Datum:
28 dec 2013
Naam:
4e Zevendorpentocht
Organisator:
wsv De Vrijbuiters
Plaats:
Wijk en Aalburg
Aantal km’s:
40
Duur ±:
8,5 uur
Google Earth Garmin-file n.v.t. Foto’s

Zoals is te lezen, is mijn planning ná Waalwijk ietwat veranderd. Door omstandigheden is het Banneux niet geworden. En misschien was dat wel goed. In de afgelopen weken is er van ‘onderhoud conditie’ niet veel terecht gekomen. En dat heeft zich vandaag laten voelen.

Een wandeling in de buurt, aan de overkant van de Maas, in het dorp Wijk en Aalburg met zijn twee wandelverenigingen. Hier is een tochtje van 40 km, dus daar kom ik wel voor uit mijn bed; gelukkig niet al te vroeg. Rond half acht kom ik het startlokaal binnen en tref daar o.m. Marcel aan. Hij gaat vandaag rustig op pad. Ook Rumi is helemaal vanuit het oosten present. Na een kop koffie en wat wachttijd totdat de  laatste ‘hazen’ zijn vertrokken, ga ik ook op pad. Het is nog helemaal donker, als we de bebouwde kom achter ons laten en we door de modderige uiterwaarden richting Veen gaan.

Stiekem hoopte ik dat dit eerste stuk niet een voorbeeld zou gaan worden voor de rest van de tocht: het was er in het beging behoorlijk modderig. De Maas stond redelijk hoog en door de regen van afgelopen nacht, was het wandelpad ‘OLAT’-waardig. Bij een van de fotolocaties werd ik bijgehaald door – naar later bleek – Piet. Een wandelaar die vandaag in zijn eigen omgeving  voor het eerst een 40 km ging lopen. De rest van de tocht zijn we gezamenlijk opgetrokken. Dat het ‘zijn’ omgeving was, bleek wel uit de vele bekenden onderweg en zijn kennis van de bewoners van diverse mooie boerderijen. Als chauffeur van een grote tankauto kwam hij geregeld bij de diverse boeren op het bedrijf.

In Veen aangekomen maken we, geheel onvoorbereid, een kleine détour. Door het missen van een pijl moesten we een kleine aanvulling op de route doen. Maar och, we hebben de tijd. De weg naar het volgende dorp was gelukkig helemaal verhard. Met een mooi zicht op de Afgedamde Maas ging het richting Andel en aangekomen konden we genieten van de eerste binnenrust.  Van hieruit gaat de route zuidwaarts en het vermoeden is dat we door een natuurgebied gaan, het Pompenveld. Helaas. Het Pompenveld is de laatste dagen geteisterd door een overvloed van water en de doorgang is – zonder zwemdiploma’s – niet mogelijk.

Via de westzijde van het natuurgebied gaat het richting Babyloniënbroek. Eén lange weg met links en rechts mooie boerderijen en natuurlijk een kerk. Via een lange drukke weg gaat het naar de tweede binnenrust in Meeuwen. Hier zitten we in een timmerwerkplaats met diverse oude gereedschappen en machines. Een klein museumpje dus. Op weg naar het volgende dorp, Drongelen, beginnen de kuitspieren stilaan op te spelen. Maar met een rustiger tred en af en toe wat rekoefeningen kunnen we door.

Bij de poorten van kerkdorp Eethen moet er even goed getrokken worden. Het wordt nu toch wel storend. De rustige, trainingsloze, periode begint zijn tol te betalen. We kunnen in Eethen rechtsaf en zo een stukje afsnijden, maar dat is onze eer te na. We blijven de route volgen en gaan door het open veld met een grote boog om de lokale begraafplaats  naar Genderen. Het traject door het veld wordt afgesloten door een gammel bruggetje.

In Genderen krijgen we een gratis rondje ‘sightseeing Genderen’ om te eindigen in een grote boerenschuur, nu gevuld met jonge tot zeer oude auto’s. Er resteren nog zo’n 5 km en daar hebben we ruim anderhalf uur voor. Moet kunnen. Het gaat nu redelijk recht toe recht aan naar de finish via o.m. een mooi wandelpad en een spiksplinternieuw fietspad. Zo’n 2 km voor de finish worden we nog verrast met een heerlijke oliebol met poedersuiker. Uiteindelijk bereiken we rond 16.30 uur de finish. Jeminee, wat was ik blij. Zoveel kramp en stress onderweg in mijn kuiten heb ik nog nooit gehad. Wel als ik thuis was, maar dit ……. ? Gelukkig dankzij Piet, die deze tocht pijnloos en stressloos uitliep, heb ik de finish gehaald.

Piet, als je dit leest, hartelijk dank voor je steun en je praat. Wie weet zie ik je bij de 80 van de Langstraat.

 

6 comments to 4e Zevendorpentocht – Wijk en Aalburg

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.