19e Nachtmars Zuidwesthoek

Datum:
12 op 13 maart 2011
Naam:
19e Nachtmars Zuidwesthoek
Organisator:
Samenw. wsv in de Zuid- Westhoek
Plaats:
omg Roosendaal
Aantal km’s:
80
Duur ±:
19 uur
Google Earth Garmin-file GPX-file Foto’s

Dit weekend op stap voor de nachttocht van de Zuid-Westhoek. Dankzij deze tocht in 2008 ben ik verzeild geraakt in het Walkers4Walkers-forum. Maar of dat nu de enige reden is om hier weer te gaan lopen? Misschien wel de verrassing bij het volbrengen van de tocht? In ieder geval niet de standaardmedaille in diverse uitvoeringen. Hier wordt door de organisatie elk jaar weer een zoektocht gehouden naar een artikel waarmee men de wandelaar op het eind kan verrassen.

In 2007 was dit een balpen. In eerste instantie was de eerste reactie: ‘Een balpen ???? Heb ik daarvoor zo’n takke-end gelopen?’. De eerlijkheid gebied me te zeggen, dat ik die balpen nog steeds gebruik. Alle ontvangen medailles (al of niet-standaard) van eerdere wandeltochten liggen in een koekblik en zien zelden het daglicht.

In 2008 werd het een geel sjaaltje met opdruk. Zo poogde men mij van mijn hand-/theedoek af te brengen. De gedachte was mooi, maar mijn theedoek is mij heilig. Ooit gekregen van mijn Groningse wandelmaat. Het sjaaltje hangt nog steeds ongebruikt bij de overige buitenmaatse trofeeën achter mij.

Dit jaar werd het, om maar met het eind van deze tocht te beginnen, een kleine porseleinen mok. Erg handig als de standaardmok te groot is. Of de mok de eerste de beste wandeltocht zal overleven, ik weet het niet. En om enig risico te vermijden, zal ik de mok mooi thuis laten op mijn burea…. eh.. werkkamer. (Directeuren hebben bureaus.)

Nu de tocht zelf. De start was voor mij dit jaar nieuw: een sportcomplex in Steenbergen. Het was uiteindelijk dezelfde locatie waar bij mijn vorige tochten een grote rust was. Marc was inmiddels al aanwezig. Voor de rest wel bekende gezichten, maar daar hield het dan ook mee op. Ik loop tenslotte (bijna) altijd achteraan in het uitgerekte loperspeloton, dus zie je alleen de achterzijde van de lopers. En bij aankomst zijn de meeste lopers al naar huis.

Delen van de route kwamen me bekend voor. De brug bij Nieuw- en Oud-Vossemeer, het lange fietspad onder langs de dijk tussen Oud-Vossemeer en Tholen en vooral het langste rechte stuk asfalt van Tholen naar Halsteren. Ter info, de enige regen die op mij is gevallen, om precies te zijn 274 fijne druppeltjes motregen, kwam omlaag nadat de brug naar Oud-Vossemeer was gepasseerd. Tien minuten later was daar de rust en daarna heb ik geen regenwater meer gezien.

Ik vond trouwens dat die eerste brug veel vroeger in het parcours zat dan de vorige jaren. Tja, dat was ook wel duidelijk: het stuk Zevenbergen-Steenbergen zat er dit jaar niet in. Dat zou zich op het eind gaan wreken. Daar moest die inkorting uiteindelijk weer ongedaan worden gemaakt.

Dit jaar moest ik de tocht geheel op eigen kracht uitlopen. Geen steun van W4W-medelopers, die me door de dipjes konden sleuren. Onderweg nog wel een groot geluk gehad. Door een klein doch indringend klopje op mijn schouder, werd ik nog net op tijd wakker om te zien dat Ronald mij voorbij stoof. Hij was al vanaf 16.00 uur aan het lopen. Ronald, dank voor de mentale dreu….oeps… opkikker. Ergens in de nacht liepen we richting een groot helverlicht industrieterrein. Via diverse dijkjes lag deze lichtzee dan weer rechts van mij, na enkele km’s en bochtjes weer schuin links voor me. Dit gebeurde een aantal malen, wat zeker niet goed is voor je gemoedstoestand. Een ding was wel zeker; het kwam niet dichterbij.

Er waren in de nacht momenten dat ik het gevoel kreeg in Zuid-Limburg te wandelen. Heuse hellingen met – voor de Zuid-Westhoek van Nederland – opmerkelijke hellingspercentages. Voor mij een vreemde gewaarwording, daar ik deze steigingen/dalingen hier  niet had verwacht. Hoe goed kent men zijn eigen land !!

De tocht heeft vele rusten en zowat allemaal in sportkantines, cafés, schuurtjes o.i.d. De verzorging was prima. Jammer dat bij de grote rust in Hoogerheide bij het ontbijt de melk en yoghurt op waren. Tja, dat lopen aan de achterzijde van het peloton heeft ook nadelen. Maar daarover niet getreurd. Chapeau voor alle dames en heren van de organisatie/verzorging/transport waarvoor niets te dol was om het de lopers naar de zit te maken.

Na Hoogerheide richting de Wouwse Plantage sloeg nog even de paniek toe. Voor mijn gevoel en mijn stafkaart liep ik (weer) richting Hoogerheide i.p.v. de Wouwse Plantage, terwijl ik toch echt de witte pijlen volgde en de routebeschrijving. Na een geruststellend telefoongesprek bij een benoemd restaurant met de marsleidster, (“Ga met je neus naar het restaurant staan, maak een kwart draai naar rechts en volg het fietspad. Ik beloof je, het komt goed!“) ben ik verder op pad gegaan. Het kwam goed.

Op dit fietspad werd ik gelukkig herkend door een medeloper aan de hand van mijn gezicht. Meestal is het de hand-/theedoek die de lampjes doet branden. Nu dus hierop een uitzondering. Het was Hippo. Hij liep samen met een wandelmaat voor die dag op de 110 km. Samen met hen tot de rust in de Wouwse Plantage gelopen. Met Hippo ging het best goed, zijn maat had de schoenen ingeruild voor sandalen. Of ie het zou halen …..?

In de W.P. lekker lang gerust op een buitenbankje voor het café in de zon. Hippo & co wilden na korte tijd door. Na enige tijd kreeg ik gezelschap van ‘onzen Henk’ in zijn onafscheidelijke korte broek. Ook hij had het te kwaad. Met een rugzakje vol medicijnen vond hij dat het waarschijnlijk tijd werd om de lange afstanden vaarwel te zeggen. Wanneer de kogel door de kerk gaat, zal de toekomst uitwijzen. Henk, sterkte met de komende beslissing.

Zelf ben ik na enige tijd weer opgestapt. Ik moest tenslotte deze tocht binnen 20 uur lopen, ook al had ik 20,5 uur ter beschikking. Een Kennedymars behoor je toch binnen 20 uur te lopen en dus moet ik de eer aan mezelf houden.

Nispen is de laatste halte. Een sportkantine naast het kerkhof! Zou er een verband zijn? Op dit stukje parcours hebben Carola en ik ooit bijna slaande ruzie gehad met een Belg, die de breedte van zijn camion totaal fout inschatte t.o.v. de wegbreedte. Rare jongens, die Belgen.

Het laatste stuk naar de finish verliep wonderwel goed. Oké, oké, de voeten voelden aan alsof ze onder de tram hadden gelegen, in mijn hoofd tolde de vraag waarom je voor zo’n activiteit ook nog vrijwillig ging betalen en – ook belangrijk – zou mijn auto nog staan op de parkeerplaats? Een aanvullende voettocht naar het station zat er echt niet meer in.

Om met het laatste te beginnen: hij stond er nog. Gelukkig, deze dag kon niet meer stuk. Nog even dat lange stuk naar het finishlokaal helemaal achter op het sportterrein en mijn 25-ste Kennedymars zat erop. In de kantine trof ik de wandelmaat van Hippo aan. Helemaal op, leeg, bijna-dood en met een blik van: “Dat nooit meer!”

Na de benodigde stempels te hebben verzameld, aangevuld met de porseleinen mok, een oorkonde en mijn weekendtas, werd de laatste 300 meter naar de auto afgelegd. Wat kunnen 300 meters lang duren. Na een rustige rit uiteindelijk huiswaarts gekeerd met een heel tevreden gevoel.  Mogelijk dat ik  enkele vermeldenswaardige feiten over deze tocht  over het hoofd heb gezien en dus niet aan u, geachte lezer, bekend stel waarvoor mijn excuses.

Marc, Ronald, Appie, Jannie,  Hippo, Marcel en Henk, jullie ook proficiat.  Volgend jaar ???

3 comments to 19e Nachtmars Zuidwesthoek

 • Coert

  Hallo Bernard,

  proficiat met het uitlopen.
  Deze trip voelde inderdaad nogal ‘zwaar’ aan, zéker naar het einde toe. Ik kwam dan ook meer moe dan normaal thuis.

  Maar gelukkig heb ik bijna een maand om bij te komen, voordat de volgende lange tocht op het programma staat.
  Met een beetje geluk zie ik je weer in Loon op Zand of Sittard?

 • Ronald

  Hoi Bernard,
  een mooi verslag van deze tocht. Jammer dat er niet meer 4ummers die met dezelfde snelheid als jij meelopen.Maar gelukkig heb ik je behoed voor een slaapwandeling door Bergen op Zoom.Ook mooie foto’s.En zoals bij de rust in B.o.Z. gezegd `tot een volgende keer`.

 • Eduard

  Hallo Bernard,

  Wel gefeliciteerd met het behalen van nummer 25. Je hebt deze echt moeten verdienen als ik het verhaal lees. Neemt niet weg dat ik diep respect heb voor je prestatie. Mocht je ooit nog achterhoedelopers nodig hebben, dan weet je de weg.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.