Verslag Alternatieve Nijmeegse 4DaagseAftermovie alternatieve Vierdaagse
Datum:
21 t/m 24 juli 2020
Naam:
Alternatieve Nijmeegse 4Daagse
Organisator:
Plaats:
‘Rundhaussen’
Aantal km’s:
4x 20
Duur ±:
Ruwweg 25 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Mijn Alternatieve N4Dse in goede gezondheid uitgevoerd. Elke dag rond 5 uur op en om 6 uur van huis. Voor elke dag had ik een 20 km route uitgezet met als start en finish mijn eigen logeeradres. Ideaal. Geen auto, geen trein, geen trip naar de wedren, geen trip naar ’t station, geen trein en als laatste wéér geen auto.

Die eerste dag al een deel van het gladiolenbosje voor vrijdag langs de route aangetroffen. Het bekende spreekwoord “Ochtendstond heeft goud in de mond” was voor al de 4 dagen van toepassing. In de ochtend mist over de velden en nadien prachtig wandelweer. Als je zo door je eigen omgeving wandelt vallen zaken op. Zo staat ergens langs de route een heel oude boerderij. Bij de vele wandeltochtjes in het verleden zag je dat het gebouw steeds verder in verval raakte. Dit jaar werd er flink aan ge-/verbouwd. Respect voor de verbouwer om aan zo’n klus te beginnen.

Halverwege in Herpt op een leeg terras, het is pas ’n uur of acht, mijn vroege lunch weggewerkt. In een opkomend zonnetje was het goed vertoeven. Daar ik alleen was, geen boete hoeven te betalen.

Dag 2 is een wandeling geweest door de akkers en weilanden in de Gement. Veel groen in de ochtendzon en koeien in de wei die je aanstaren zo van ’Wat doe je hier zo vroeg? Ben jij de weg kwijt?’  De tocht wordt afgesloten met een passage van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Hier mag ik voorlopig nog een hele tijd wegblijven. Als toetje bijna op het eind nog een heel gesprek gehad met een wandelaarster die al een vermoeden had dat ik de AN4Dse aan het lopen was. Ze vroeg me honderduit over de reguliere N4Dse, hoe het zit met afstanden, leeftijden, enz. enz. Na ongeveer een half uurtje ging ieder zijn weg. Of zij volgend jaar gaat lopen, …?.

Dag 3 gaat naar het noorden richting Haarsteeg en daar slaan we links af, WEER de polders in. In dit gebied wemelt het van knotwilgen in alle maten en soorten. Het is prachtig om te zien hoe deze wilgen , ondanks de weersinvloeden, zich  staande wetwn te houden; van binnen vaak verrot maar met een tooi bovenop waar menige Sioux jaloers op zou worden. In het dorp Elshout wordt door de gemeenschap weer een nieuwe bewoner verwelkomt. Mooi om te zien hoe de goegemeente meeleeft. Via Drunen en Nieuwkuijk (Land van Ooit) waar ik het bosje gladiolen compleet kan maken en waar ik nog even goed advies krijg – Werk aan je talent of Luister naar je talent -, stap ik niet veel later  weer over de ‘finishlijn’ aka voordeurdorpel.

De Gladiolendag. Nog even priemt de zon door de wolken, maar als we het dorp verlaten, is dat voorbij. Goed weer om te wandelen, maar vandaag geen zonnetje. Via de polders gaat het naar Bokhoven. Onderweg kennisgemaakt met een machine om honden te wassen (hoe gek kan het nog worden?) en enkele dode kraaien die als afschrikking in de korenvelden  de wind op de wind bewogen. Ik weet niet of dat voor de ‘boer’ ook van toepassing was. Gezien de kunst langs de weg moeten er wel kunstenaars in Bokhoven wonen. Via de Kastelenbuurt van Den Bosch – met mooie maar ook oerlelijke complexen – nader ik het eind van deze 4e dag. Het enige levend wezen  langs mijn “Via Gladiola” was een ooievaar die, nadat hij mij had gezien, mij de rug toekeerde en al wandelend verdween.

Mijn Nijmeegse 4Daagse 2020 zit erop. Gelukkig nog steeds Corona-vrij!

Klik voor een vergroting.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.