Acht tekenen dat je te weinig water drinkt

Iedereen weet dat het belangrijk is om veel water te drinken – maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk, en wat zijn de symptomen van uitdroging?

Hoeveel water je elke dag moet drinken is afhankelijk van je lichaamsbouw, het weer en je gezondheidstoestand. Maar dat water van groot belang is voor je lichaam, staat buiten kijf.

Hieronder vind je een lijst met acht vervelende gevolgen van het drinken van te weinig water.

 1. Slechtere concentratie

  Je hersenen bestaan voor 90 procent uit water, en daardoor hebben ze erg te lijden onder uitdroging. Een tekort aan water kan invloed hebben op de besluitvorming, het geheugen en het humeur. Water is allesbepalend om cognitief optimaal te functioneren. Onderzoek wijst uit dat 1 tot 2 procent vochtverlies de cognitieve prestaties, dus het concentratievermogen, het vermogen om kritisch te denken en het geheugen, al verslechtert.

 2. Slechte adem en droge mond

  Als je lichaam een tekort aan water heeft, zal het minder speeksel produceren. De antibacteriële stoffen in speeksel houden de bacteriën in je mond in toom en voorkomen een slechte adem. Bovendien houdt water de slijmvliezen in je hals vochtig, en zonder dit laagje water voelt je mond droog aan.

 3. Dorst doet zich voor als honger

  Als je te weinig vocht binnenkrijgt, daalt je bloedsuikerspiegel doordat je je glycogeenvoorraden verbruikt. Als gevolg daarvan kun je behoefte krijgen aan snelle calorieën, die je doorgaans inneemt in de vorm van voedsel. Uit onderzoek blijkt dat dorst wordt ervaren als een groter en constanter gevoel dan honger, maar ook dat je van dorst niet per se zin krijgt om iets te drinken.
  Je uitgedroogde hersenen vertellen je namelijk alleen dat je bloedsuikerspiegel laag is en dat je snel suiker nodig hebt. Ze zeggen niet – tenzij je met je neus boven een taart hangt – dat een groot glas water de suikerbehoefte kan stillen.

 4. Verstopping en onvoldoende toiletbezoek

  Water smeert het spijsverteringsstelsel en houdt de darmen flexibel en schoon. Zonder die smering kun je last krijgen van verstopping, zure oprispingen en een slechte spijsvertering. Idealiter ga je vier à zeven keer per dag naar de wc, en als je voldoende water drinkt, lukt dat vanzelf.
  Via de urine worden giftige stoffen uitgescheiden die in het lichaam worden gevormd. Genoeg water drinken helpt daarbij. Onderzoek laat ook zien dat het risico op urineweginfecties en verstopping toeneemt als je bent uitgedroogd.

 5. Hoofdpijn en duizeligheid

  Twee tekenen dat je te weinig water drinkt, zijn hoofdpijn en duizeligheid. Als je onvoldoende vocht binnen krijgt, wordt er vocht aan de hersenen onttrokken en krijg je hoofdpijn.
  Een klein onderzoek uit 2012 onder hoofdpijnpatiënten toonde aan dat regelmatig water drinken de hoofdpijn verlichtte. Uitdroging kan er ook toe leiden dat de hersenen minder zuurstof krijgen doordat de bloeddruk daalt, en dat kan duizelig maken.

 6. Gewrichts- of spierpijn

  80% van je gewrichten en kraakbeen bestaat uit water, en zonder water dus geen gezonde en sterke gewrichten. Als je uitgedroogd bent, verdwijnt de beschermende laag tussen de botten en kun je een stuk minder goed tegen een stootje.

 7. Droge lippen en schilferende huid

  Water maakt de huid elastisch. De huid is het grootste orgaan van het lichaam, en verbruikt dan ook een groot deel van het water dat je drinkt. Om die reden zie je het het eerst aan je huid als je te weinig drinkt. Je zweet dan minder, waardoor vuil en vet op de huid blijven zitten. Bij een langdurig tekort aan water ontstaan er bovendien rimpels.

 8. Een verhoogde hartslag

  Een watertekort heeft een grote invloed op het hart en het hartritme. Bij uitdroging wordt het plasmavolume van het bloed minder, waardoor het bloed stroperiger wordt. Dik bloed is moeilijker rond te pompen en leidt tot een verhoogde hartslag.

Let op je eigen gezondheid! Van de website: Wetenschap in beeld.


Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.