Nijmeegse 4Daagse 2010

Helaas, dit jaar geen 'vijfje'.

Datum:
19/23 juli 2010
Naam:
Nijmeegse 4Daagse
Organisator:
KNBLO
Plaats:
Nijmegen e.o.
Aantal km’s:
0
Duur ±:
17 uur
Google Earth Garmin-file GPX-file Dag 4: Foto’s Cuijk
Helaas door omstandigheden ben ik met deze 4Daagse niet van start gegaan. Alleen op dag 3 en 4 heb ik kunnen snuiven aan het 4Daagse-gevoel. Ja, het kriebelde behoorlijk, als je al die wandelaars voorbij ziet schuiven. Gelukkig is de organisatie van de 4Daagse mij terwille geweest en heeft mij beloofd dat zijn ergens volgend jaar een 4Daagse (voor mij ?!) organiseren, zodat ik alsnog het gevoel kan beleven. 😉
 
Dag 3 heb ik doorgebracht in Cuijk bij de proefsluiting van de 4Daagse-brug. Dit is een feest op zichzelf. Ruim voor 18.00 uur, de aanvang van de stremming vor het scheepvaartverkeer, staan de oevers al vol met kijkers van zowel Mook als Cuijk, duidelijk gescheiden door de rivier de Maas.

Door de Genie, in bijzonder 105 Brugcompagnie (105 Brugcie), waren al de nodige voorbereidingen getroffen. Langs de oevers lagen diverse brugdelen te wachten en de twee aansluitingen aan de oevers dreven al op hun plaats. Ook Rijkswaterstaat en de politie te water waren gereed en klokslag 18.00 uur kwam 105 Brugcie in actie. Stuk voor stuk worden de brugdelen in de brugas gevaren en aan elkaar gekoppeld. Het laatste brugdeel past altijd ruim. M.b.v. staalkabels en lieren wordt dit deel en de rest van de brug naar elkaar gelierd en verbonden, zodat voor de wandelaars een mooie vlakke, niet van alsfalt te onderscheiden, wandelvloer ontstaat. Na enkele muzikale noten door het Oud-leden Fafarekorps Genie en tradities, mogen de burgemeesters van Mook en Cuijk de brug openen, waarna deze in bezit wordt genomen door de burgerij. Rond acht uur is het ‘einde stremming’ en dus wordt de brug ruim op tijd ‘schoongeveegd’, zodat de beroepsvaart klokslag 20.00 uur weer voorbij kunnen varen.

Dag 4 ben ik al vroeg uit de veren, want ik wil om 07.00 uur aanwezig zijn bij het sluiten van de brug. Mogelijk dat de eerste loper dan al staat te trappelen om over te gaan. De beide oevers liggen er in een lichte ochtendmist nog rustig bij. Dat zal in de loop van de dag veranderen. De brug ligt snel in het water en niet langs daarna gaat de eerste loper over de brug.

Deze dag is het zaak om alle militaire collega’s van het Regiment Genietroepen  EN alle w4w-familieleden proberen vast te leggen op de digitale plaat. Hopelijk laat mijn ‘face- scan’ vermogen mij niet in de steek, zoals dat elders wel het geval schijnt te zijn geweest. Het weer in de ochtenduren doet het ergste vermoeden. Donkere wolken schuiven langs de horizon. Gelukkig blijft het daarbij en worden ze gevolgd door prachtige opklaringen met een mooi zonnetje.

Al snel tref ik  Pa en Ma Regts aan de Mookse zijde. Zij staan met de ‘Plaza  Carola1985’ langs de kant van de weg. Mocht de verzorging bij mijn groene familie falen, ik kan met zekerheid terecht in het plaza. De eerste walker die de brug passeert is opaMartin. Dankzij zijn w4w-polo kan ik hem thuisbrengen; zonder dat zou hij zijn opgegaan in het ‘Legioen van de Onbekenden’. Als laatste van de familie nam Bill de brug. Rustig kuierend en spiedend of er niet ergens langs het brugdek een w4w-er hulp nodig had, was hij eigenlijk een soort ‘bezemwagen’.

Zo komen door de dag heen diverse w4w-ers langszij. Soms liep ik mee op tot aan het plaza, anderen moesten het doen met een kreet en een zwaai, gevolgd door een ‘schot’. Gelukkig werd ik al snel bijgestaan door w4w-ster Marianka, bekend van naam maar niet van gezicht. Zo werd deze ommissie midden op de brug weggewerkt. Als Cuijkse ‘moest’ ze eigenlijk wel komen kijken. 😉
Helaas zijn er ook enkelen ontsnapt aan het ‘face-scan’-mechanisme. Gelukkig had het missen van deze ‘scan’ geen gevolgen voor de eindklassering.

Zo wordt onder een prachtige hemel en een prima zonnetje het tijdstip van 15.00 uur bereikt; de onvermijdelijke sluiting van de brug. En ook hier waren er weer die te laat waren. De brug was al ‘gebroken’, toen twee vrolijk uitgedoste dames alsnog de brug wilden passeren. M.b.v. een rubber boot en zwemvesten (je weet maar nooit) werden ze aan de Mookse kant afgezet. Of ze  überhaubt de finish hebben gehaald, zal wel voor altijd onbekend blijven. Voor de mannen van 105 Brugcie was het nu zaak om z.s.m. de brug op te ruimen. Het bivak van de afgelopen week was al verdwenen en onder toezicht van de vele burgers werden de brugdelen opgeladen op de voertuigen. Moe maar ook voldaan vertrok uiteindelijk de compagnie richting Wezep.

Voor mij bleef het wegwerken van de foto’s en het dichten van een wandelverslag, terwijl ik helemaal niet gewandeld had. In 2011 hoop ik dit goed te maken. Voor alle wandelaars: van harte gefeliciteerd met deze 4Daagse.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.