MaasmeanderwandelingDatum:
16 juni 2018
Naam:
Maasmeanderwandeltocht
Organisator:
Plaats:
Oss
Aantal km’s:
40
Duur ±:
9,5 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

De start

In 2012 deze tocht al eens gelopen en gezien het resultaat in het verleden zou dit een garantie kunnen zijn voor de toekomst. Een paar dagen vooraf mij digitaal ingeschreven. Rond 06.00 uur op pad naar Oss waar een zee van ruimte is op de parkeerplaats. In de sporthal me aangemeld en waar ik een polsbandje kreeg aangemeten: warempel een goede start ter voorbereiding van Nijmegen. Met een banaan en een uitgebreide papieren route ga ik rond 06.30 uur op pad.

De “fietslanen”.

In mijn voorbereiding al gezien dat het een grote, 40 km-lange ronde zou worden; met de klok mee of tegen kon ik niet achterhalen. Al snel bleek dat het met de klok mee werd. Vanuit de start ging het richting het zuiden dwars door het mooie centrum van Oss met prachtige brede fietsstraten of beter gezegd “fietslanen” met mooie bomenrijen. Hier raakte ik even de weg kwijt. Wat ik miste was een nummer op de bordjes conform de nummering op het route formulier. Normaliter geen probleem, maar wetende dat er dit weekend in Oss vele loop-, ren-, fiets-, skate-, step- en kids-run-activiteiten waren, begon ik in het centrum al te twijfelen: “Volg ik wel de goede bordjes?” Uiteindelijk is het goed gekomen. Een link naar een gps-track op afstandmeten.nl voor de wandelaars op de website zou een mooie aanvulling zijn.  Om onduidelijke redenen werden deze  voor de wandelaar niet aangeboden. Wel de hele en halve marathon, de 10 en 5 km, de hele en halve marathon in-line en step, de kwart en achtste triatlon fietsen en de kwart en achtste triatlon lopen daarentegen werden wel aangeboden. Volgend jaar?

De route voerde de wandelaar o.a. door het gebied van de Geffense Plas; een mooi gebied met kans op een confrontatie  met een gestreste, broedende  buizerd. Vandaag waarschijnlijk nog niet wakker want ik heb hem niet gezien. In het buitengebied waren percelen met diverse gewassen die ik de laatste jaren niet meer zo vaak tegenkom: gerst, spelt, hop, tarwe. Mooi dat er bij die percelen infoborden staan om mijn kennis weer wat op te frissen.

De eerste rust was in het bijenteelt museum en imkerij EcoPoll. Voor mijn inwendige structuur een hele opluchting. Na nog een kop koffie ging het richting Geffen. Even voorbij het centrum van Geffen stonden wat schapen met een heel eigenaardige kop in een wei, goed voor een fotootje. Echter, daar kreeg ik geen kans voor. De hond van de kudde kwam rennend, blaffend en grommend mijn richting uit. Oké, dan maar niet op de foto.

Vanaf Geffen gaat het noordwaarts richting Lith; verstand op nul, blik op oneindig, 10 kilometer door de polders Rietkampen, Zeven Vierendeel, Kooikampen en Tusschen de Stegen om uiteindelijk in Lith aan te komen. Ergens in dit traject (globaal halverwege de tocht) heb ik mijzelf getrakteerd op een lunchpauze met uitzicht op aankomende wandelaars.

In Lith was het bekend terrein. Een maand geleden hier ook al de buurt onveilig gemaakt. Op het Marktplein stond een “oude bekende”; de SP met hun rode-tomaat-soep-kar en waarbij iedereen werd getrakteerd op een zitplaats en een gratis beker prima tomatensoep. Bedankt.

Eindelijk, . . de Maas

Met nog 18 km te gaan hoop ik nu echt om iets te zien van de Meanderende Maas. Pas voorbij Lithoijen krijg ik dat uitzicht. Via de Lithoijense Dijk en Oijense Beneden Dijk met diverse mooie uitzichten en op diverse plaatsen voorzien van grote aanwijzers voor de overige Osse ren-, step en fietsactiviteiten.

In Oijen is een officiële rust met harmonie en diskjockey ingericht in “’t Hart van Oijen”. In de schaduw van het gebouw is het heerlijk genieten. Nadat de watervoorraad weer op pijl is, gaan we verder richting Macharen via de Oijense Boven Dijk. Het uitzicht over de Maas is mooi, al verdwijnt hij vaak achter dijken en bossen en een kasteeltje, Kasteel van Oijen.

In Macharen is weer een officiële rustpost. Hier wordt een beker gratis ranja aangeboden. Van hieruit is het nog zo’n 4,5 km. Via een pad langs het Burg. Delenkanaal en de Macharenseweg, komen we langs de parkeerplaats waar mijn auto staat.

Ook lekker!

De bedoeling was om als wandelaar door te lopen naar het centrum van Oss, de Heuvel, om daar binnengehaald te worden. Maar om eerlijk te zijn, da’s niet aan mij besteed. Ik heb genoten van de wandeling en daar ging het om. Ik heb mijn auto opgezocht, (en ja) mij telefonisch afgemeld, om zodoende rond 16.15 uur Oss te verlaten.

Blijf ik zitten met een aantal opmerkingen:

  • veel polder, weinig Maasmeander. Zie mijn vorige Maasmeandertocht in 2012;
  • 34 km asfalt;
  • geen gps-track;
  • Waarom polsbandje? Uit de routebeschrijving: “Op vertoon van polsbandje staat er op de pauzeplaatsen iets lekkers voor u klaar.” Helaas waren deelnemende middenstanders niet altijd zichtbaar op de route, dus ook niet bezocht.

Nu zou je zeggen: “What’s the point?” Wel, na vele wandeltochten te hebben gelopen bij minder grote evenementen, organisaties of clubs, was de verzorging daar voor de wandelaars stukken beter.  Ik heb dan ook het ongemakkelijke gevoel dat de wandelaar het “laatste paard aan de wagen” is geweest. Jammer.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.