Winterserie Schijndel – Olat


olat-schijndel
Datum:
16 oktober 2016
Naam:
Winterserie Olat
Organisator:
Plaats:
Schijndel
Aantal km’s:
40
Duur ±:
9 uur
Google Earth GDB-file (Garmin) GPX-file Foto’s

Een mooie opkomende zon vertelt dat het een droge, warme dag wordt. Na een kop koffie en een babbel met Karin, Miranda en Janny van de wandelgroep Drunen, ga ik in mijn eigen tempo op pad. Na 400 meter laten we de verharding voor wat het is en worden we door de ‘binnenlanden’ van Schijndel e.o. Ruwweg gezegd mag men vaststellen dat de verhouding verhard:onverhard in deze tocht uitkomt op 1:5. Hoe de routebouwer al die paadjes heeft kunnen vinden, doet mijn achting per km stijgen. Hij moet haast wel allergisch zijn voor asfalt.

Op 5,5 km is de eerste wagenrust. Koffie, soep, chocolademelk en boterhammen met vlees of kaas liggen klaar om te worden verorberd. Het is er gezellig druk. Hier tref ik Pieter, ook een LA-wandelaar die ik bij diverse lange afstanden geregeld tegenkom. Gezamenlijk zullen we de wandeltocht uitlopen.

Via slootkanten, boerderij-erven en bospaadjes komen we uit bij de Zuid-Willemsvaart. Nadat we die zijn overgestoken worden we verrast door een – onverwachte – beleidswijziging binnen Olat. Men heeft blijkbaar in de gaten, dat er een te grote wissel op de wandelaar wordt getrokken. Daarom heeft men een modderig, waterig zandpad langs een brede sloot voorzien van een deugdelijke verharding: staalplaten!  Chapeau Olat.

Waarschijnlijk waren de platen op, want na deze luxe wordt de route vervolgd langs een sloot met bergen gerooid riet op het wandelpad. Gelukkig staat er op 13,5 km de tweede wagenrust. Een kop bouillon en een boterham met kaas gaat er goed in. Na een stevige rust gaan we weer op pad. We waren gewaarschuwd voor een spontane routewijziging. “Gewoon de pijlen blijven volgen.” is het advies. Maar ja, wat doe je als er geen pijl wordt waargenomen? Hier komt de gps met route goed van pas. Via een eigen aangepaste route komen we uiteindelijk weer op het goede spoor en eindigen tenslotte op de binnenplaats van kasteel Heeswijk voor een verfrissing. We zitten nu halverwege de 40 km.

Nadat de waterflesjes zijn bijgevuld gaat het verder. Tussen de Aa en het kanaal lopen we richting de oversteek van het kanaal en via wat omzwervingen door het Wijboschbroek komen we uit bij de Schaapskooi in Schijndel. Er zijn nu 27,5 km weggezet en hebben nog 3 uur te gaan. Door het bedieningspersoneel wordt een aanslag gepleegd op de nog beschikbare tijd. Soms moet de wandelaar wel erg lang wachten op zijn drankje.

Tussen hier en de bekende/beruchte soeppost van de Olat vergeten we – al pratend – enkele stukje door bosperceeltjes, maar op de totale afstand zal dit uiteindelijk geen invloed hebben. Via een fabrieksterrein stuiten we op het – in verval geraakte – Duits lijntje en dit wordt voor de komende 3 km ons zeer ongemakkelijk wandelpad. Gelukkig staat er halverwege de soeppost. De verzorging is weer top.

Om 15.15 uur gaan we op pad voor de laatste 6 km. Via een omtrekkende beweging wordt Schijndel vanuit het zuidwesten genaderd. Binnen de bebouwde kom heeft de routebouwer nog enkele verrassingen in petto. De straat is bijna over de hele breedte opengebroken, waarin de nodige modderpoelen zijn aangebracht. Respect voor de bewoners van de straten voor hun medewerking aan deze tocht.

Ook in Schijndel zelf missen we een enkel pijltje. Edoch, op de gps zie ik dat we steeds verder van de finish aflopen. Dat zal toch niet echt de bedoeling zijn. Via de gps wordt uiteindelijk om 16.55 uur de finish bereikt; nog ruim 5 minuten over! We mogen onze wandelboekjes zelf stempelen en een bijpassend Olat-plaatje uitzoeken. Ikzelf geniet nog even van een cola, terwijl Pieter richting zijn woonstede gaat.

Het weer is grandioos geweest; op en top wandelweer. Maar of dat door de goede organisatie is gekomen, zal wel nooit bekend worden. Voor de rest is het een prima georganiseerde tocht met een top-verzorging. Wat mij goed is bevallen is de online-inschrijving met daaraan gekoppeld de toezending van de gps-track. Mijn dank aan alle vrijwilligers; voor de routebouwer hoop ik dat zijn asfalt-allergie ongeneeslijk is. Dank voor de mooie route.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.