Rondje Eben-Emael en Wonck (B)

 
Datum:
9 oktober 2011
Naam:
FF Tjekke
Organisator:
Plaats:
Eben-Emael en Wonck (B)
Aantal km’s:
20
Duur ±:
5 uur
Google Earth Garmin-file GPX-file Foto’s

Het verzoek om twee routes te ‘tjekke’ kwam van Annet. En dus voor de afwisseling ongeorganiseerd op pad. De eerste Belgische route liep globaal rond het fort Eben-Emael vlak over het Albertkanaal in Kanne. Bekend terrein. Vroeger ging ik vaak met de fiets stiekem naar Kanne on Gauloises- of Bastos-sigaretten te kopen. Ook werd daar zondags de rijste(-n)vlaai met slagroom en chocoladevlokken opgehaald.

Nu gelukkig geen sigaretten meer sinds een jaar of tien, maar helaas ook geen vlaai vandaag. Nadat de auto is weggezet bij de kerk, ga ik op pad. De omgeving mooi en heuvelachtig, met hier en daar nog de ingangen naar de diverse mergelgrotten. Vaak nog in gebruik om landbouwvoertuigen in te parkeren. Ook passeer ik een actieve champignonkwekerij, gezien de oude kweekbedden die buiten in het bos staan.

Af en toe komen ‘gemene’ klimmetjes op ons pad, waarvan er een is met ongeveer 121 treden. Pfffffffffffffffff………………  Het traject langs het Albertkanaal geeft een mooi uitzicht op Eijsden, Grondsveld en Maastricht. Daar doe je het voor, niet toch?  Boven op het plateau verdwijnen we terug in de tijd: jaren ’40-’45: fort Eben-Emael. Diverse koepels, kazematten, kanonnen en bunkers markeren ons pad. Voor uitgebreide info over dit fort, klik hier.  Hierna kom ik al weer snel bij de auto en ga op weg naar route 2 in Wonck.

Dit was nu wel even zoeken. Wonck stond niet op enig ‘Belgisch ANWB-bord’. Blijkt dat het een deel is van de gemeente Bassenge. Nadat ook hier de auto onder de hoede van de kerkelijke vaders is geplaatst, gaan we eerst behoorlijk omhoog naar het plateau. We komen langs een soort campsite voor verkenners, uitgerust met o.m. een tokkelbaan en allerlei hindernissen.

De volgende stop is een uiters vreemd bouwwerk: de toren van Eben-Ezer. Van het vele restafval, geproduceerd door de mergelwinning, is hier iemand heel erg creatief geweest. De betreffende website vertelt het hele verhaal, dus hou ik hier verder mijn mond. Verder gaan we. Helaas heb ik moeten vaststellen dat ook de Belgen veel te weinig ruimte hebben op de reguliere stortplaatsen. En dus verdwijnt een heleboel huisraad in de vrije natuur. Zie hier de omgeving, waarin deze wandeltocht, na een mooi begin, uiteindelijk strandt.

Jammer dat deze wandeldag eindigt in een rommelig en triest gevoel. Hopelijk zal een nieuwe Belgische regering hiervoor een oplossing vinden. Niet voor mijn gevoel, maar wel voor de rommel. …… Wat zei ik: ‘Nieuwe Belgische regering …… ?’  Dat kan nog lang duren!

 

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.